IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България се увеличава до 5,5% през октомври

Агенцията по заетостта отчита лек спад на обявените от работодателите свободни работни места

18:25 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регистрираната безработица в България през октомври се повишава с 0,2 процентни пункта до 5,5% спрямо септември, отчита Агенцията по заетостта. На годишна база през октомври ръстът е съществен – през октомври миналата година държавната агенция регистрира равнище на безработицата от 4,3%.

В края на октомври регистрираните безработни са общо 155 816 души, като повишението спрямо миналия месец е с 5938 души. Регистрираните нови безработни в бюрата по труда през месеца са 28 276 - с 6150 повече от предходния месец и с 2794 повече спрямо регистрираните през октомври 2022 г.

Започналите работа безработни през октомври са 13 146 души, сочи още административната статистика. Най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 21,4%, като спрямо предходния месец данните сочат увеличение в сектора с 4,5%.

Агенцията отчита ръст на започналите работа и в сферата на търговията – през октомври те са 14% от всички устроени на пазара на труда, а увеличението е с 1,6% спрямо септември. Следват започналите работа в сферата на хотелиерството и ресторантьорството – 6,5%, строителството – 5,7%, хуманното здравеопазване и социалните дейности – 5,4%, държавното управление – 5,4%, и др.

През октомври административната статистика отчита лек спад на обявените от работодателите свободни работни места. В бюрата по труда през месеца представителите на първичния пазар заявиха 10 529 свободни работни места при 10 753 през септември 2023 г.

В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (36%), търговията (12%), образованието (9%), следват хотелиерството и ресторантьорството (8%), държавното управление (7%) и административните и спомагателните дейности (7%).

Най-търсените от бизнеса професии през октомври са: преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал,полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; преподаватели и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още