IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България нараства през август за втори пореден месец

Показателят се покачва до 5,3%, отчита Агенцията по заетостта

18:37 | 15.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регистрираната безработица в България през август нараства до ниво от 5,3%, отчита Агенцията по заетостта.

Отчита се леко покачване на показателя от 0,1 процентни пункта спрямо юли, с което безработицата записва повишение за втори пореден месец в разгара на лятото.

През юли административната статистика отчете месечен ръст с 0,2 процентни пункта.

На годишна база през август ръстът е по-съществен – през август миналата година държавната агенция регистрира равнище на безработицата от 4,3%, което беше най-нискaта стойност на показателя за август от съществуването на административната статистика.

Броят на регистрираните безработни в края на август е общо 149 349, което е с 1753 души повече от юли.

През август търсенето на услугите на Агенцията се забавя. Регистрирани са нови 18 913 безработни в бюрата по труда, като те са с 2599 по-малко от предходния месец и със 117 по-малко спрямо регистрираните през август 2022 г. Други 812 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, като при тази група се наблюдава увеличение спрямо предходния месец с 36%. 

През август Агенцията по заетостта отчита ръст на обявените от работодателите свободни работни места. В бюрата по труда през месеца представителите на първичния пазар заявиха 11 988 свободни работни места, при 9 026 през юли. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на образованието (27,6%), преработващата промишленост (22,4%), търговията (10,4%), следват държавното управление (6,8%), хотелиерството и ресторантьорството (6%) и административните и спомагателните дейности (5,9%).

Най-търсените от бизнеса професии през август са: преподаватели; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; чистачи и помощници и др.       

Започналите работа безработни през август са 10 110, като подобна численост е отчетена и през юли 2023 г. и август 2022 г. През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили и 257 пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 19,7%, следват тези в търговията – 14%,  хотелиерството и ресторантьорството – 8,7%, държавното управление – 6,1%,  строителството  и селското стопанство съответно с 5,9%, и с 5,1%.

В страни от Европейския съюз работа са започнали 1105 безработни с посредничеството на бюрата по труда, което са 10,9% от всички преходи в заетост през месеца.

349 безработни от рисковите групи са немерили своята трудова реализация чрез субсидирани работни места – 92 по програми и мерки за заетост и 257 – по схеми на Програма „Развитие на човешките ресурси”.

Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още