IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 144 хил. са младите в България, които не учат и не работят

Социалното министерство обмисля мерки за улесняването на „вноса“ на работна ръка от чужбина

13:45 | 20.10.23 г. 7
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Неактивните лица на възраст между 15 и 64 години в България са един милион и петдесет хиляди души, а младите хора, които нито учат, нито работят, на възраст от 15 до 29 години са 144 400. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, като допълни, че това са обобщени данни от миналата година.

Министърът присъства на откриването на кариерен форум във Велико Търново в рамките на кампания „Да работиш (е) яко!“, организиран от Агенцията по заетостта, съобщава БТА.

Обръщаме внимание на една много важна целева група, тази на неактивните хора, които нямат мотивация и личен пример да потърсят работа, посочи Шалапатова. „Целта е всички структури на Министерството на труда и социалната политика заедно да убедят неактивните лица да не разчитат на помощи, а да получат мотивация да излязат от тази пасивна роля и да започнат работа“, каза министъпрът на социалната политика.

„От една страна, говорим за хора с увреждания, които се нуждаят от адаптирана работна среда, в тази връзка са разработени различни мерки, които да бъдат в полза и на двете страни. Към младите хора ние прилагаме индивидуален подход чрез ментори и медиатори, които да ги активират. Чрез подобни кариерни форуми младите хора се срещат със своите потенциални работодатели лице в лице и могат да направят своя избор“, отбеляза тя. 

По отношение на квалификацията и преквалификацията на трудещите се в министерството са разписани множество мерки, сред които основната е свързана с повишаване на дигиталната компетентност на хората, за да могат те да останат на трудовия пазар.

Втората мярка е улесняването на „вноса“ на работна ръка от чужбина, след като са изчерпани възможностите за активирането на българските граждани. В тази връзка е създадена работна група в координация с МВР, МВнР, Министерството на икономиката и много други институции, за да бъде въведена и тази мярка, която е трябвало да стартира преди много време. Когато планът бъде готов, той ще бъде представен пред обществеността, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
...и къде е драмата? 2020 са били 331 К! https://***.segabg.com/hot/category-education/nad-331-000-mladi-bulgari-nito-rabotyat-nito-uchat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 6 месеца
За какво им е да работят? Евроатлантически ценности. Майката не се е товарила. Има 1 принц/принцеса. Тия пък които имат по 10, то тях държавата ги храни - и те няма за какво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
Gna
преди 6 месеца
До: Sad супер, дайте данните за 3тото тримесечие да видиме как вървят сделките, нещо се позабавихте май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
Tikva007
преди 6 месеца
*Към младите хора ние прилагаме индивидуален подход чрез ментори и медиатори, които да ги активират.* - Например потенциални работодатели като *Ефбет* и менторите медиатори-инфлуенсъри Божинов, Дриско и Ники Михайлов в международна селекция от силикон - златки, николети и даже джуки от Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Sad
преди 6 месеца
До: Gna, голяма част от инвеститорите в имоти са работещите в чюжбина, просто защото могат да си позволят покупка на имот. Ако работиш в България на МРЗ дори и с ипотека трудно ще си купиш имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
Gna
преди 6 месеца
Това са потенциалните инвеститори в имоти хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
Sad
преди 6 месеца
Предполага се, че това са лица живеещи в провинцията. Много хора там не намират смисъл да работят за една МРЗ с която дори не могат да преживеят нормално, а за повече почти никой не иска да наема работници. Има много такива райони. Като свършат парите, просто отиват да работят в нормална държава, не само на запад, и на изток става, и така с годните се научават, че да работиш в България не е яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още