IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличенията на заплатите на най-нископлатените служители в ЕС изпреварват инфлацията

Националната минимална заплата се индексира автоматично само в Белгия, Франция и Люксембург

09:49 | 26.01.24 г.
Снимка: Ben Kilb/Bloomberg
Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Тази година ще донесе подобрение в положението на най-нископлатените служители в Европа, тъй като повишенията на националните минимални заплати превишават темпа на инфлацията в много страни, сочи проучване на ЕС, цитирано от Bloomberg.

Ръстовете на заплащането в реално изражение през 2024 г. показват „обръщане на курса“ в тенденцията към подкопаване на покупателната способност от началото на 2023 г., пише Eurofound, агенцията на ЕС за подобряване на живота и условията на труд.

Благодарение на повишенията в заплащането тази година най-нископлатените служители са получили увеличение на доходите си над инфлацията от 2022 г. насам, като намаляват разликата със сънародниците си, получаващи средни за страната доходи.

Увеличенията на минималните заплати изпреварват инфлацията. Графика: Bloomberg Увеличенията на минималните заплати изпреварват инфлацията. Графика: Bloomberg

Ако погледнем един човек, получаващ минималната заплата, „има добра възможност тази година да им е донесла подобрение, особено в сравнение с миналите години“, отбелязва Кристин Омаяр-Пинтар, старши ръководител на проучванията в Eurofound, която е координирала изследването.

Но картината може да е по-сложна, тъй като покупките на служителите с най-ниско заплащане не представляват непременно средната кошница, въз основа на коята се изчислява инфлацията, а хора като студенти може да получават минималната заплата, но да идват от богато домакинство, отбелязва тя.

ЕС прие рамка за определяне на адекватни минимални заплати и насърчаване на преговорите по колективни трудови договори през октомври 2022 г. Системата влиза в сила през ноември, но Омаяр-Пинтар казва, че вече виждаме последиците от нея при определянето на минимални заплати.

Предварителният анализ от Eurofound обобщава най-новите размери на минималната заплата за 22 страни членки на ЕС и дава първоначални оценки за реалната стойност на всяко увеличение, като сравнява промените в националните минимални заплати от януари 2023 г. до януари 2024 г. и годишната инфлация в годината до декември 2023 г.

Швеция, Австрия, Дания, Финландия и Италия нямат национална минимална заплата, но имат определени минимални заплати в колективни трудови договори, отбелязва Eurofound.

Националната минимална заплата се индексира автоматично само в Белгия, Франция и Люксембург. Механизмът се активира, когато цените нараснат над определен праг. Така през 2023 г. минималната заплата в Белгия беше повишена през декември, във Франция беше увеличена веднъж през април, а в Люксембург – три пъти.

Тези механизми остават противоречиви, като работодателите, а в някои случаи и правителствата подкрепят отмяната им, докато профсъюзите искат практиката да се запази, отбелязва Eurofound. В Полша законът предвижда актуализиране на минималната заплата в средата на годината.

Някои страни членки започнаха да обвързват актуализирането на минималната заплата до определен процент от средната работна заплата.

В Словакия тя е 57% от средната заплата, ако социалните партньори не договорят различна стойност, както направиха за 2024 г., като приеха увеличението да е малко по-голямо от предложеното.

В България новата законова разпоредба беше приложена за първи път през февруари 2023 г. и определя, че новата минимална заплата трябва да се равнява на 50% от средната.

В Естония се очаква минималната заплата да достигне 50% от средната до 2027 г., а в Ирландия – до 60 на сто до 2026 г.

Преговорите за колективните трудови договори в страни без установена в закон национална минимална заплата миналата година не бяха лесни, отбелязва Eurofound. В Швеция се очакваше преговорите през 2023 г. да са едни от най-трудните в съвременната история, но в крайна сметка преминаха спокойно от гледна точка на стачни действия. Норвегия преживя първата си стачка заради заплатите в частния сектор от Втората световна война, а в Австрия в относително голям брой сектори имаше стачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още