IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо все по-голяма част от работната сила у нас разчита на минимална работна заплата?

Събирането на ножицата между минимална и средна заплата демотивира голяма част от работната сила

10:42 | 02.01.24 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Минималната работна заплата в България отдавна не беше увеличавана толкова силно и ножицата между минималната и средната заплата се събра много. Намалява мотивацията за труд на младите специалисти, хората с добро образование. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи бившият социален министър Христина Христова след решението на депутатите от 1 януари минималната работна заплата да е 933 лева. Увеличава се и пенсията през юли, повишение ще има и на обезщетенията за безработица.

Според икономиста Преслав Райков демографската и икономическа ситуация в страната предполагат все по-голяма част от работната ни сила да разчита на минимална работна заплата, което е лош индикатор за икономиката.

"В определени региони в страната средната брутна работна заплата е почти колкото минималната и това демотивира голяма част от работната сила да прогресира", е мнението на икономиста.

Христина Христова посочи, че в бюджета има много повече пари „само за социални разходи“ – 2,3 млрд. лв. Тя поясни, че те отиват главно за пенсии и „червената лампа там свети от няколко години“. „Трябва да имаме предвид, че са осигурени средства и за системата за социално подпомагане, която беше реформирана“, уточни тя.

По думите на Райков трябва да се помисли за връщането към 20-процентна ставка и да се обърне внимание на дългосрочен анализ – дали може тя да бъде намалена за всички сектори. Според него това би довело до повече позитиви в икономика и би я раздвижило.

На въпрос каква икономическа година ни очаква, той отговори, че е време да изпълним бюджета „с пълна сила“ и да започне желаното от управляващите генериране на икономически растеж чрез харчове на държавата. Той предупреди, че с почти 40 млрд. лева са увеличени разходите на държавата за четири години, без да има съществени реформи и инвестиции в големи инфраструктурни обекти, в проекти за образование и здравеопазване.

Другото, което трябва да се случи според икономиста е ефективната работа за присъединяването на България към еврозоната. Той подчерта, че само заради изпълнението на Маастрихтските критерии дефицитът е на това ниво, след като се увеличават харчовете на държавата.

Събудиха ли се българите на 1 януари по-богати? Какво трябва да се промени в управлението на публичните финанси? Каква да е логиката на определяне на минималната работна заплата? Ще породи ли дисбаланси в икономиката МРЗ? Защо обезщетението по майчинство трябва да е поне равно на минималната заплата? Ще продължи ли държавата да е в основата на харчовете в бюджета? Какво трябва да се направи, за да има достъп държавата до сухопътен Шенген?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
SnaGi
преди 3 месеца
Голяма сива икономика, голям процент хора на минимална работна заплата. Аз лично познавам поне няколко човека на тази схема, осиг на Мин. останалото на ръка. Дори цели сектори от години са на позната схема. Всички ги знаем, кои са, в пъти печелят повече от това на което се осиг, но са грижливо пазени от властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Dani_2077
преди 3 месеца
В момента нямаме нужда от "хора с добро образование", а от "хора, произвеждащи нещо" - ябълки, картофи, моркови, телета, прасета, агнета, овце, и т.н. , защото сигурно 99% от храната е вносна, особено в София ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
"В определени региони в страната средната брутна работна заплата е почти колкото минималната и това демотивира голяма част от работната сила да прогресира", е мнението на икономиста. .... защо най слабите математици стават икономисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
corner
преди 3 месеца
"Намалява мотивацията за труд на младите специалисти, хората с добро образование. ".............Точно от тях се очакваше с ентусиазъм да купуват имоти - време е малко да се депресират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още