IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата формула за минимална работна заплата в България ще се обсъжда една година

България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена, каза социалният министър

11:09 | 17.10.23 г. 2
Новата формула за минимална работна заплата в България ще се обсъжда една година

Нова формула за определяне на минималната работна заплата в България ще се дискутира в следващата една година. За този период европейската директива за МРЗ и колективните трудови договори трябва да се транспонира в пълнота. Това коментира по БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

Министерският съвет одобри новия размер на МРЗ, защото България изостава, посочи министърът. И уточни, че до края на ноември стартира работна група на национално ниво, подкрепена и от европейски експерти, за да помагат с добрите практики.

"Няма как ние да гоним развитие на обществото, ако оставаме с толкова ниски нива на минималната заплата, дори по-ниски нива от страни, които не са в ЕС“, каза Шалапатова.

Тя подчерта, че е важно да се реализират набор от мерки, комплексна политика за повишаване и на производителността на труда. Планирали сме много такива за повишаване на компетенциите на работещите, защото това ще ги направи по-конкурентоспособни, уточни социалният министър.

"Не е роля на държавата да определя МРЗ. Роля на синдикати и работодателите е да имат по-активен диалог, като двете страни, които трябва да се разберат по този въпрос…Моята надежда е, че в работната група ще се преразгледа механизмът за определянето на работната заплата, ще отчетем всички икономически фактори, които работодателите предлагат, но ще отчетем и факторите, които синдикалните организации подчертават, че няма как да имаме качество на живот и да изсветляваме икономиката, ако допускаме много ниски нива на минимална заплата", заяви министърът.

"Ние отваряме този диалог, за да може в пълнота да видим България как да транспонира тази директива. Нашият срок е до ноември следващата година. Моята надежда е, че ще се осигури съгласие. Социалният диалог дебатира по тази тема не само в България. Ще обменяме опит и с други държави", посочи Шалапатова.

По темата за зеления преход и протестите на работещите във въглищния сектор социалният министър каза, че вече е създаден цялостен социален пакет, който ще се реализира в два етапа. 

„До един месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден, до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни“, обясни министърът.

След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет "Мобилност". Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица, посочи Шалапатова.

По думите ѝ тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации.

"България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили", увери социалният министър във връзка с войната в Израел и очаквана бежанска вълна от Палестина.

"Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано", каза Шалапатова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
До: evlogi не всички българи сме като теб, повечето първо мислиме :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 6 месеца
Типично по български.Първо прайм нещо, после го мислим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още