IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новооткритите работни места в САЩ стигнаха тримесечен връх, но по-малко служители напускат

Американците не се чувстват така уверени, че ще намерят друга работа или нова работа с по-добро заплащане

19:26 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новооткритите работни места в САЩ неочаквано са се увеличили през декември до най-високото си ниво от три месеца насам, а в същото време по-малко американци напускат работата си, което показва, че служителите стават по-предпазливи макар търсенето на работна ръка да остава силно, пише Bloomberg.

Свободните работни места са нараснали до 9 млн. спрямо ревизираните нагоре 8,9 млн. предходния месец, сочат данните на Бюрото за трудова статистика. Данните за декември надминаха всички очаквания в допитване на Bloomberg сред икономисти.

Новооткритите работни места в САЩ нарастват до 3-месечен връх. Графика: Bloomberg LP Новооткритите работни места в САЩ нарастват до 3-месечен връх. Графика: Bloomberg LP

В същото време броят на хората, които доброволно са напуснали работа, е намалял до 3,4 млн. души, най-ниското ниво от близо три години насам. Показателят спада през последните месеци, което може би означава, че американците не се чувстват така уверени в способността си да намерят друга работа на сегашния пазар или нова работа, която е по-добре платена.

Докладът показва, че трудовият пазар постепенно става по-умерен, тенденцията се развива колебливо. Макар че увеличаването на новооткритите работни места показва силно търсене на служители, което предпазва икономиката от рецесия, намаляващият брой на напускащите служители е знак, че те все повече се вкопчват в работното си място.

Наемането на служители и съкращенията са се увеличили. Ръководителите на Федералния резерв очакват по-слабо търсене на работна ръка, в идеалния случай чрез по-малко новооткрити работни места и по-бавно наемане, отколкото чрез директна загуба на работни места.

„Служителите не са убедени, че могат да намерят нова работа с по-висока заплата и това задържа броя на напускащите работното си място под нивата преди пандемията. Натискът върху заплатите и инфлацията, идващ от трудовия пазар вероятно ще продължи да намалява“, коментира Стюарт Пол от Bloomberg Economics.

Очаква се ръководителите на централната банка да запазят лихвите непроменени на най-високото им ниво от две десетилетния насам в края на заседанието си в сряда. Макар че вече започнаха да говорят за понижаване на лихвите, те заявиха, че искат да видят трайно забавяне на инфлацията преди да започнат да понижават лихвите.

Други данни, публикувани във вторник, показаха, че доверието на американските потребители е нараснало през яунари до най-високото си ниво от края на 2021 г., отчасти благодарение на оптимистичните очаквания за трудовия пазар.

Ръстът на новооткритите работни места е съсредоточен основно в професионалните и бизнес услуги, които регистрираха най-голямото си увеличение от четири месеца насам. Новооткритите работни места в образованието и здравните услуги, както и в промишленото производство също са се увеличили.

Макар че общото ниво на съкращенията остава слабо, те са нараснали в транспорта и складовете до най-високото им ниво от юни 2020 г. United Parcel Service съобщи във вторник, че планира да съкрати 12 хил. ръководни позиции, отчасти за да компенсира по-високите разходи за труд.

Съотношението между новооткритите работни места и съкратените хора е останало 1,4. То намаля значително през миналата година, което показва, че търсенето и предлагането на труд се движат в по-добър баланс. Във връхната си точка съотношението беше 2 към 1.

Данните във вторник поставят началото на поредица от доклади за състоянието на трудовия пазар в началото на новата година. Данни в сряда се очаква да покажат намаляване на разходите за труд в края на 2023 г., а докладът на правителството за работните места в петък вероятно ще покаже, че работодателите в САЩ са прибавили около 185 хил. позиции през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още