IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в закона за чужденците ще облекчи режима за работа на граждани от трети държави

Проверката на инвеститорите и условията по инвестицията се възлага на Българската агенция за инвестиции

21:15 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Проектозакон за промени в Закона за чужденците в България ще облекчи режима за престой и пребиваване на граждани от трети държави и обхваща както тези с висококвалифицирана трудова заетост, така и граждани за сезонна заетост. В закона ще бъде разписана и процедура за предоставяне на право за пребиваване у нас на чужденци „специализанти".

Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците, като целта му е да синхронизира условията за влизане и пребиваване на чужди граждани в съответствие с приети документи на ЕС и Европейския парламент, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Документът въвежда в националното законодателство видове съответстващи лични документи, както и процедура по тяхното издаване. Предвидени са изменения в два закона – за българските лични документи и за влизането, пребиваването и напускането на България на гражданите на ЕС и на членовете на техните семейства.

Уеднаквяват се изискванията спрямо кандидатите за постоянно пребиваване на чужденците в България. Промяната в закона трябва да оптимизира процедурата по предоставяне на право на продължително пребиваване на инвеститори, като проверката на условията по инвестицията, на които те следва да отговарят, се възлага на Българската агенция за инвестиции.

Предвидени са и наказания за административни нарушения на чужденци, които не са спазили действащото законодателство, което урежда правото на пребиваване и работа у нас.

С новите предложения в закона трябва да намали административната тежест на работодателите – с направените промени няма да се изисква в първоначалния комплект от документи за разрешаване на пребиваване да се представя доказателство за адрес на пребиваване на чужденеца. Това ще се случва едва след като той влезе на територията на страната.

Подобрена е и процедурата по взаимодействие на компетентните държавни структури, които са ангажирани в процеса на издаване на съответните разрешения.

Според новите условия за разрешаване на пребиваване, свързани с представяне на документи относно годишен оборот за период от 2 години преди регистрацията на търговското представителство на чуждестранното търговско дружество в България, разрешение на това основание могат да получат до двама представители.

Предвидена е възможност органите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да налагат принудителни административни мерки спрямо граждани на държави членки на ЕС, каквато към настоящия момент липсва в българското законодателство.

В Закона за чужденците в България ще отпадане възможността за предоставяне на право за пребиваване на чужденци, които искат да извършват дейност с нестопанска цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още