IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите в еврозоната се ускорява

Това подхранва упоритата инфлация и тревожи членовете на ЕЦБ

18:55 | 23.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ключов показател за заплатите в еврозоната не успя да забави темпа си в началото на 2024 г. - предупредителен знак за членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), които разчитат, че евентуално забавяне би подкрепило отстъплението на инфлацията.

През първото тримесечие на годината договорените заплати в еврозоната са се увеличили с 4,7% спрямо година по-рано, съобщи ЕЦБ в четвъртък. Това е повече от отчетените 4,5% през последните три месеца на 2023 г. и съответства на рекорда, поставен през третото тримесечие на миналата година. Повечето икономисти очакваха спад или незначителна промяна.

В сряда Германската централна банка съобщи, че заплатите в най-голямата европейска икономика са се повишили с 6,2% между януари и март, стимулирани от необлагаеми еднократни плащания за компенсиране на работниците за нарастващите разходи за живот.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Данните идват само две седмици преди очакваното от мнозина първо понижение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ след поредицата от повишения с цел овладяване на рязко ускоряващата се инфлация. Макар че ръстът на потребителските цени се забави значително, централните банкери твърдят, че връщането към целта от 2% зависи от взаимодействието между заплатите, корпоративните печалби и производителността.

Инвеститорите намалиха залозите за намаляване на лихвените проценти. Сега те смятат, че през тази година те ще бъдат понижени с общо 62 базисни пункта на два пъти и според тях има 50% вероятност за трето намаление.

Едно от предизвикателствата пред централните банкери, оценяващи тенденциите в заплащането, е, че възнагражденията се определят по различни начини в 20-те държави от валутния блок. Докато сегашните числа в Германия са набъбнали в резултат на изпълнението на сключени в миналото сделки, растежът в някои от другите големи икономики в региона вече започна да се забавя.

Няколко официални лица изразиха увереност, че като цяло данните се движат в правилната посока. Дори председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че очаква ръстът на заплатите да бъде „умерен, тъй като инфлацията продължава да отстъпва“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още