IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром: Транзитът през Украйна съответства на заявките*

Германия ще прави терминал за втечнен природен газ, за да намали енергийната си зависимост от Русия

15:28 | 05.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Газпром изпраща природен газ към Европа през Украйна в съответствие със заявките на клиентите, съобщи руският газов производител в комюнике, цитирано от Bloomberg.

Потоците са достигнали 109,5 млн. куб. м в събота в съответствие с обемите в петък.

Цените на природния газ и на енергията достигнаха нови рекордни нива тази седмица заради опасенията на пазарите, че доставките от Русия може да бъдат нарушени заради войната в Украйна.

Около една трета от руските газови доставки за Европа преминават транзитно през страната.

Очаква се продажбите на руски газ да осигурят само около една четвърт от доставките за региона през лятото, а значителни спадове на потоците може да оставят Европа неподготвена за зимата, счита BloombergNEF.

От утре, 6 март, Украйна ще може да внася газ от Полша, включително от полски терминали за втечнен газ, съобщи украинския държавен оператор на газопреносната система, цитиран от Ройтерс. 

Двата транзитни оператора са се договорили за въвеждането на гарантиран капацитет за внос на газ и "това позволява физически внос на газ от Полша, включително от терминала за втечнен газ, на гарантирана база", съобщи украинската компания в социалните мрежи без да разкрива повече подробности.

Украйна, която е един от най-големите потребители на газ в Европа, не внася газ от Русия от 2015 г. насам и го купува в Европа. 

Межвурременно Германия съобщи, че си партнира с Nederlandse Gasunie и RWE за изграждането на терминал за втечнен природен газ в страната в момент, когато най-голямата икономика в Европа опитва да намали зависимостта си от вноса на руска енергия, предава Bloomberg.

Германската държавна банка KfW е подписала меморандум за разбирателство с двете енергийни компании за изграждане на терминал за втечнен газ в северния пристанищен град Брунсбютел, съобщи германското икономическо министерство в събота. Gasunie ще бъде оператор на терминала, а германското правителство ще притежава половината от него чрез KfW.

„Необходимо е да намалим зависимостта си от руския внос възможно най-скоро“, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек в изпратено по имейл комюнике.

Ходът показва, че Европа смята нашествието в Украйна за повратна точка и иска най-сетне да разреши дългогодишната си пристрастеност към руската енергия. Германия разчита на Москва за над половината от природния си газ и решението за изключване на ядрената енергия преди да е изграден достатъчен капацитет за възобновяеми енергийни източници, който да я замени, прави страната особено уязвима.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща миналия месец да разшири LNG инфраструктурата на Германия, само няколко дни след като се отказа от проекта за газопровод „Северен поток“ 2 на стойност 11 млрд. долара, който трябваше да пренася руски газ към Европа. Берлин също така засилва капацитета си за складиране на газ и въглища и ще се стреми към по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници.

Терминалът в Брунсбютел ще има годишен капацитет за регазификация от 8 млрд. куб. м, а компаниите планират впоследствие да развият обекта, за да преработва водородни деривативи като амоняк, който може да се произвежда с възобновяеми енергийни източници. Целта е терминалът да бъде създаден възможно най-бързо, става ясно от съобщението на икономическото министерство.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още