IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поевтинява на фона на опита на ЕС да намери изход от енергийната криза

Цената на газовите фючърси пада до най-ниското си ниво от месец насам

14:26 | 12.09.22 г.
Съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен газ в Нидерландия. Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен газ в Нидерландия. Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Цените на природния газ в Европа се понижават, тъй като пазарът очаква подробности относно плана на Европейския съюз (ЕС) за намеса в безпрецедентна енергийна криза, която вече унищожава търсенето на „синьото гориво“, съобщава Bloomberg.

Газовите фючърси поевтиняват с 8,3% до най-ниското си ниво от месец насам. Въпреки това цените остават почти осем пъти по-високи от нормалните за сезона. Goldman Sachs Group Inc. очаква те да се понижат наполовина спрямо настоящите нива някъде през първото тримесечие на 2023 г.

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС призоваха в петък за извънредни мерки за ограничаване на разходите и осигуряване на ликвидност на пазара. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която изтъкна нуждата от „спешна намеса“, се очаква да изложи конкретни мерки тази седмица.

Страните в блока, всички с различни енергийни нужди, са разделени по отношение на това как да се прилагат таваните при цените на газа. Идеята за по-разширена горна граница на цените – за целия внос на газ, не само за този от Русия – беше обсъдена в петък, но министрите се съгласиха, че е необходима още работа по тази мярка.

Норвегия, ключов доставчик на газ за Европа, е скептична относно въвеждането на таван на цените, съобщи Dagens Naeringsliv, цитирайки държавния секретар Андреас Биеланд Ериксен.

Не са взети и окончателни решения относно намаляването на потреблението на енергия в ЕС.

„С интервенционистките политики, обявени досега, които дават приоритет на ограничаването на енергийните разходи пред ограничаването на търсенето, безпокойството е, че подобни мерки могат в крайна сметка да стимулират по-високото потребление на енергия“, пишат в бележка до клиенти анализатори на Goldman Sachs, включително Саманта Дарт.

Американската банка очаква високите нива на запълване на газохранилищата в региона в началото на зимния сезон „да поемат по-големи от средните изтегления, все пак оставяйки ги над над 20% пълни" до края на март".

Европейските газохранилища са запълнени на около 84%, малко над петгодишната средна стойност, според изчисления на Gas Infrastructure Europe.

Регионът добавя и повече съоръжения за доставка и регазификация на втечнен природен газ (LNG), като последният терминал беше открит в Нидерландия миналата седмица.

Европейският внос на LNG се очаква да нарасне с 16% спрямо миналата зима, тъй като стартират нови проекти в САЩ и Мозамбик, добавят от Goldman Sachs. Все пак студената зима в Азия и икономическото възстановяване в Китай може да засили конкуренцията относно осигуряването на доставки.

Холандските газови фючърси с доставка през следващия месец поевтиняват с 5,4% до 196 евро за мегаватчас към 12:19 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още