IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Шишков: Имаме готовност до края на седмицата да се подпише Акт 15 за интерконектора с Гърция

От днес започват 72-часови проби на интерконектора Гърция-България, финалният одит на ICGB в Гърция е на 19 септември, след което ще бъде издаден лиценз

15:26 | 12.09.22 г.
Снимка: МРРБ
Снимка: МРРБ

Правим всичко възможно Междусистемната газова връзка Гърция – България да бъде приключена в срок. Това съобщи преди проверка на работата по интерконектора служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, в която се включи и началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова.

"Поставили сме си за цел в края на седмицата да бъдат внесени екзекутивите и след одобрение, да се подпише Акт 15 и да се отиде на държавна приемателна комисия", заяви Шишков.

С Акт 15 строителят предава строежа и цялата строителна документация на възложителя. „Имаме още малко работа със строителя. Той трябва да предаде документация като протоколи и изпитвания. Надявам се в рамките на тази седмица да завършим и документалната част, за да стигнем не само до акт 15, но и до акт 16. Завършването на първия етап ще позволи конекторът да бъде въведен в експлоатация“, заяви регионалният министър, цитиран от МРРБ.

В отговор на въпрос кога обектът ще получи акт 16 арх. Шишков обясни, че при готовност на строителя, включително с документи и 72-часова проба, веднага ще бъде сформирана държавна приемателна комисия. Той предположи, че това е възможно да стане още следващата седмица.

„Предвид напредъка в подготовката и на документи, тя ще може да завърши за 2-3 дена", прогнозира министърът и потвърди, че след днешната проверка отново ще бъде направен график за завършване на цялата процедура.

По думите му пропуски при строителите не е имало, но е имало недовършени работи.

Арх. Шишков изтъкна активния диалог и напомни за ангажимента изпълнителят да е най-облагодетелстваният, но и най-следеният строител в държавата.

„В рамките на миналата седмица успяхме чрез областните управители на трите области да получим почти всички документи, които са свързани с попълване в кадастъра. Водени са и разговори с общините за положителни становища“, каза още Иван Шишков. И отново посочи, че през времето за работа на строителя активно са се подготвяли всички необходими документи.

Служебният министър напомни, че от направения в началото на мандата анализ е установено, че има проблеми, които не са свързани с експлоатирането на обекта, и няма да могат да бъдат завършени в рамките на месец. Затова са извадени в следващ етап на строителството, за да има сигурността, че ще бъдат завършени и обектът да има време да бъде въведен в експлоатация. Ходът на изпълнение е в посока завършване в определените от строителя срокове.

„От днес започваме 72-часови проби на интерконектора Гърция-България“, обяви изпълнителният директор от българска страна на компанията, проектант и оператор на "ICGB" Теодора Георгиева, цитирана от БТА. Тя придружава служебния министър на регионалното развитие и благоустройството, който извърши инспекция на обекта първо в Газоразпределителната станция край Стара Загора, а след това и в Диспечерския център до хасковското село Стамболийски.

„Съоръжението беше запълнено с 3,6 милиона кубически метра газ още през месец юни, припомни Георгиева. – Сега сме закупили и ще допълним това количество до 5 милиона кубически метра газ, което ще повиши налягането в тръбата. Тези проби трябва да бъдат предоставени в инспекцията за строителен контрол и в регионалното министерство. При пробите ще тече газ и в двете посоки – повече от Гърция към България, и по-малко – от България към Гърция.“

Тя каза още, че ICGB вече е минала положително одит в Гърция, като следва още един финален на 19 септември, след което ще бъде издадена т. нар. "лицензия".

„Надявам се до идния четвъртък всичко да е готово, за да подпишем в петък Акт 15. Още буквално след час или на следващия ден ще направим държавна приемателна комисия за въвеждане на съоръжението в експлоатация, където нещата са само документални“, допълни арх. Иван Шишков.

По думите на служебния строителен министър от довършителните работи трябва да се поставят тротоари от вертикалната планировка на Диспечерския център. Изпълнени са и противопожарните изисквания.

Министърът уточни, че последните действия от страна на държавата ще са да помолят всички лаборатории, от които в момента се чакат проби, да приключат изследванията до два дни.

Вчера и служебният премиер Гълъб Донев обяви, че през тази седмица ще имаме Акт 15 за интерконектора с Гърция.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още