IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Интерконекторът между България и Гърция допринася за енергийната диверсификация на Европа

Президентът обсъди възможности за ново сътрудничество с Азербайджан

20:51 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Газовият интерконектор между България и Гърция (IGB) допринася за задълбочаването на енергийната диверсификация не само за региона, но и за цяла Европа. Около това мнение се обединиха президентът Румен Радев и азерският му колега Илхам Алиев по време на телефонен разговор, пише БТА.

По време на разговора Радев е оценил високо ангажимента на Азербайджан и лично на президента Алиев за ползотворното партньорство по проекта за интерконктора.

Двамата държавни глави са обсъдили възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика и инвестиции.

В разговора бе обсъдено, че в сектора на енергетиката потенциал за задълбочаване на сътрудничеството има не само при вноса на природен газ, но и за обмен в сферата на технологии, свързани с производството на зелен водород, както и на електричество.

Като перспективни области за развитие на партньорството са били откроени още селското стопанство, иновациите, автомобилният сектор, културата и образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още