IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър очаква по интерконектора с Гърция да потече газ от 1 октомври

Има чернова на график за въвеждането в експлоатация на газовата връзка, заяви Росен Христов

15:32 | 18.08.22 г. 1
Част от трасето на газовата връзка България-Гърция (IGB). Снимка: БГНЕС
Част от трасето на газовата връзка България-Гърция (IGB). Снимка: БГНЕС

Енергийният министър в служебното правителство има увереност, че по интерконектора Гърция - България (IGB) ще потече газ на 1 октомври. Очаква се в средата на септември интерконекторът да получи Акт 15 и Акт 16. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след инспекция на българския участък на междусистемната газова връзка.

„За момента има увереност, че интерконекторът Гърция-България ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори проектът да е готов по-рано, газ не може да се пусне преди тази дата поради договорености, които са направени от предишното правителство", каза пред журналисти Христов, цитиран от БТА.

Той инспектира българския участък на междусистемната газова връзка. Обиколката му започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до село Стамболийски.

От строителя на IGB - AVAX, са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане в експлоатация на интерконектора, каза още Христов след срещата си с представители на строителната фирма и с възложителя на строежа ICGB.

По думите му до края на деня всички коментари, разяснения и забележки по графика ще бъдат нанесени коректно и графикът ще бъде внесен официално в Министерството на енергетиката.

Христов обясни, че този график ще служи за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението на проекта. „Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври“, заяви той. 

Едно от по-важните неща, които трябва да бъдат завършени, е Системата за управление (т.нар. SCADA). Това е електронното управление на газопровода. „Всички кранове и системи се управляват компютърно и това е системата, които ги управлява“, уточни Христов. Тя в момента е в тестови режим и е договорено, че на 14 септември експертна компания, която е наета от Министерството на енергетиката, ще дойде да извърши пълен контрол върху системата, за да се потвърди състоянието й.

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, стана ясно по-рано днес. Газопроводът вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ, потвърди енергийният министър при инспекцията на газовата връзка с Гърция. 

Срокът остава същият – до 19 август трябва да посочим терминал за доставка на втечнен газ, каза Христов. Той е говорил със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който е поел ангажимент да провери преди изтичането на този срок дали при тях има свободни терминали.

„Приоритетно започват преговори с Азербайджан и турски компании-доставчици на синьо гориво. Ако се наложи, ще бъдат подновени и разговорите с "Газпром". Ще се обсъди начинът на плащане по съществуващия договор“, каза още Христов, цитиран от БНР.

"Още не сме сигурни, че това ще се наложи, но го имаме като опция. Ако решим да го правим, най-вероятният сценарий е да поискаме възобновяване на доставките в рамките на съществуващия договор. Нов договор, аз лично не виждам смисъл да започваме от начало да преговаряме", посочи министърът на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Този Киро даже не успя да открие на Банския обектите ! Всичкото му шоу беше цирк, как може да е толкова бос и прос*!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още