IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шишков: От днес трябва за пръв път да потече газ по газовата ни връзка с Гърция

Има незавършено строителство на тротоари и плочки, каза служебният министър на регионалното развитие

20:52 | 12.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

За първи път днес, с началото на 72-часовите проби, по интерконектора от Гърция към България трябва да тече газ. Това заяви в ефира на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че е бил учуден от протестите срещу служебния кабинет, проведени с аргумента, че не желае да завърши строежа на газовата връзка, тъй като целият Министерски съвет е бил впрегнат в задачата газовата връзка да бъде въведена в експлоатация. “Имах чувството, че съм част от друг кабинет”, сподели той.

Към момента пропуски в строителството няма, но има незавършено строителство на вертикална планировка, тротоари и плочки, каза Шишков.

"Най-неотложното е завършено и предстои утре или вдругиден да бъде заверена екзекутивната документация. След като строителят предостави всички документи, ще бъде издаден акт 15. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) буквално се превърна във втори надзор на обекта. Всеки ден са в пряка комуникация с надзора, всеки ден събираме документация, всеки ден изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100%”, обясни министърът.

Що се отнася до бедствието в Карлово, при което наводнения нанесоха сериозни щети в няколко села в околността, гостът каза, че и към този момент служителите на „Автомагистрали“ и тол управлението помагат за възстановяване на щетите. „Щетите най-вероятно ще се окажат изключително големи, ние търсим вариант по няколко линии да възстановим част от тях, очаквам точен списък от кмета на Карлово, за да видим приоритетно как да възстановим мостовете“, каза Шишков, който спомена и за поетапно пускане на водата, тъй като до вчера не е имало ток и е било невъзможно помпите на ВиК да заработят.

Шишков съобщи още, че най-вероятно утре или вдругиден ще бъде пуснат тунел „Ечемишка“, а до 30 септември има уверение, че ще бъде пуснат за движение и тунел „Витиня“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Следим всяка новина за газовата криза и очакваме с нетърпение положителното развитие. Само с много алтертиви за доставка от различни места, които ще доведат до конкуренция и корекция на цените надолу е перспективата пред България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Айде , че ни се изчака чакалото , че и митрофанова да се спре най-накрая да снове по офисите на хората и да ги инструктира ... :))) ... и слотове да намерят , да не се помотват !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още