IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ICGB ще разпредели чрез търг капацитет за ноември по новата газова връзка с Гърция

От началото на октомври по интерконектора са преминали 303 гигаватчаса природен газ

17:10 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ICGB
Снимка: ICGB

Проектната компания на новата газова връзка с Гърция (IGB) - ICGB, ще разпредели чрез търг входен и изходен капацитет на тръбата за ноември. Очакванията са, че аукционът ще се проведе на 17 октомври на две от водещите европейски платформи - PRISMA и RBP, посочват още от компанията.

Наличният капацитет се предлага в съответствие с календара за провеждане на търгове на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSO - G).

От влизането си в експлоатация до 9 октомври през IGB са преминали 303 гигаватчаса природен газ. До този момент няма технически проблеми, които да спират работата на интерконектора и заявките се изпълняват по график.

Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно, като 1,57 млрд. куб. метра са вече резервирани  по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Един от тях е с "Булгаргаз", който има сключен договор за доставка на Азербайджан в обем на 1 млрд. куб. метра годишно. Свободният капацитет на тръбата се предлага две от най-големите платформи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още