IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските зелени подкрепиха удължаването на живота на две ядрени централи

Партията обаче се противопоставя на снабдяването с ново ядрено гориво, което блокира евентуално ново удължаване на работата на съоръженията

14:28 | 15.10.22 г. 2
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Зелената партия на Германия подкрепи плана на министъра на икономиката Роберт Хабек за удължаване на живота на две ядрени електроцентрали, въпреки горчивите разделения в партията.

По време на среща в Бон партийният конгрес отхвърли предложението за блокиране на удължаването, пише Politico.

Зелените обаче, които отдавна се противопоставят на ядрената енергия, изключиха всякакво снабдяване с ново ядрено гориво, което ще блокира ново удължаване на срока на работа на ядрените електроцентрали.

Съпредседателят на Зелените Рикарда Ланг коментира, че трайно връщане към ядрената енергия „няма да се случи“, съобщава Deutsche Welle. Тя допълва, че възобновяемата енергия е визията на партията за Германия и „ядрената енергия не е бъдещето“.

Планът на Германия да затвори трите си оставащи реактора на фона на най-тежката енергийна криза в Европа от половин век е обект на критики както в страната, така и извън нея. Тази седмица дори климатичната активистка Грета Тунберг постави под съмнение логиката на закриването на ядрената енергия само за да бъде заменена с въглища, произвеждащи парникови газове.

Роберт Хабек предлага две от централите да продължат да работят, а третата да бъде затворена по график. Проядрените членове на управляващата коалиция настояват и трите да продължат да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=Qdg4uQW8Dlg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Не може да бъде!!! Да не би "зелената" енергия, която е всичко друго, но не и зелена, да не стига?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още