IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайно топлото време свали цената на газа под 100 евро за мегаватчас

Пълните газохранилища в Европа носят спокойствие на пазара

13:12 | 24.10.22 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Необичайно високите температури в Европа отлагат отоплителния сезон, съответно и запазват природен газ в хранилищата. Това доведе до спад на цената на природния газ под 100 евро за първи път от средата на юни насам, сочат данните на нидерландската борса TTF.

Според статистиката на Gas Infrastructure Europe почти всички европейски държави (с изключение на Полша) продължават да нагненетяват газ в газохранилищата и те вече са пълни до малко над 93% от капацитета им. За България данните сочат запълняемост до 86% от капацитета на "Чирен".

Нормално около това време на годината отоплителният сезон в Европа вече е започнал, а някои държави започват да използват резервите си от газ, за да балансират потреблението, а и цената. По традиция в периода, когато се пълнят газохранилища, потреблението е ниско, съответно - и цените падат, а с нагнетените при по-ниска цена количества газ се смекчава поскъпването в сезона с най-голямо потребление на суровината. 

Тази година обаче не е традиционна - напрежението около водените военни действия в Украйна се отрази с рекорди на TTF - през август за кратко търговията се извършваше при 350 евро за мегаватчас.

Сега обаче пълните газохранилища успокоиха пазара. В обедната търговия на TTF днес (24 октомври) ноемврийските контракти се търгуват при цена от 98 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ в Европа започна своя ход нагоре в началото на декември 2021 година. На 1 декември 2021 година търговията се извършваше при малко над 44 евро за мегаватчас, за да скочи до над 130 евро за мегаватчас на 20 декември. Тогава търговците се изнервиха на фона на полупразните газохранилища в Европа. Голяма част от тях се стопанисваха от "Газпром", която до последно отлагаше нагнетяването в тях. В края на декември стана ясно и за обръщането на потока по "Ямал" - от Германия към Полша, което също доведе до ръст на цената.

Тогава започнаха да се зараждат опасенията относно доставките на газ, а след началото на войната в Украйна - те станаха ежедневие на пазарите, което се отрази и върху цената.

Търговците в момента обаче остават спокойни на фона на напълно спрените доставки по "Северен поток 1". В момента реално Западна Европа получава газ единствено през територията на Украйна - в обем на малко над 42 млн. куб. метра на денонощие.

Заради намалените доставки на тръбен газ от Русия и високите цени като цяло в Европа множество танкери с втечнен газ в момента чакат да бъдат разтоварени на европейските терминали. Край бреговете на Иберийския полуостров има повече от 30 танкера с втечнен газ, а свръхпредлагането свали цената на газа за ноември на местната борса (MIB) до 60 евро за мегаватчас.

В рамките на днешния ден (24 октомври) природният газ на борсата достига цена от малко под 46 евро за мегаватчас. През летните месеци (юни-август) през тази платформа са изтъргувани рекордните 36,5 тераватчаса природен газ. За сравнение, за същия период на 2021 година са изтъргувани 18,2 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Ще речеш тва в Чили , говори ми за ЕС . Те : Gemasolar , Севилия , 20 МВт 24/7 ... и там хората не са чели форумните спецове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
5
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Хаха, данйо се задържи топлото време. Всеки топъл ден боНба срещу *** от Северноазиатския Мордор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Баце , що ?! В договорът на Р.Офч. имаше клауза "вземай или плащай" ... :))) ... С оня договор като е топло времето и не ни трябва газ кво праим ?! Па същото ... Бих ти препоръчал да видиш Cerro Dominador в Чили 110 МВт има/нема слънце . Откакто е пуснат досега не е спирал да подава постоянно ток денем/нощем . Захранва местна добивна компания , 4 завода на 24/7 режим и съседното градче . Там инженерите не са чели форумните специалисти кое може и кое не може , та взели и го построили .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: zelka007, зелкич ше градим индустрия зависеща от топлото време - когато е слънчево цената на газа ще пада и ти ще разказваш как всичко е ОК, а когато захладней ще се криеш в дпката си и ще се грееш на спиртни изпарения? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Designer
преди 1 година
Г-жа Тошкова, не е зле да уточните, че последните 3 изречения се отнасят най-вероятно за нашата БНЕБ :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хаха ... некой копейкозависим амбразурчик да се метне на баламатума да плещи несвързано опорки ?! Импе , да не си посегнеш човек , загрижени сме за теб !! Обещаваше кръвопролития , глад , революции ... :))) ... Пък то кво станА , да търсиш джанка около блока ... !! ... Ама то сигурно вече си свикнал да не ти се сбъдват предсказаният . Как се оправяш с прогнозте за акциите не знам ... Ако е както с другите неща , мъка ... Добре , че на учителите плащат прилично в западащият ЕС та се измъкваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още