IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С общи покупки и ограничаващ механизъм за TTF ЕС ще бори високите цени на газа

Комисията не предложи таван на цената на газа, който поискаха 15 държави от ЕС

20:06 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) представи официално предложението си за ограничаване на цената на природния газ, което включва общи покупки, механизъм, ограничаващ волатилността на TTF и солидарност между страните. Предложението беше представено по време на брифинг в Брюксел след края на колегиума на ЕК.

То не включва таван на цената на газа, който беше поискан от 15 държави от ЕС, включително и България, с цел да бъдат регулирани газовите пазари в общността.

Вместо това от комисията обещават нов ценови индекс, който да се отнася до втечнен газ и който трябва да бъде разработен и внедрен до март 2023 година. Докато това стане факт обаче ще бъде използван механизъм, който да коригира ценовата волатилност на TTF - индексът на най-голямата газова борса в ЕС, към който са привързани повечето газови договори, но на тръбен газ в общността.

Механизмът предвижда динамично ограничаване на цената на борсата и трансакции над определения лимит да не бъдат допускани. Временно ръстът на цената в рамките на търговската сесия също ще бъде ограничен.

Общите преговори и поръчки на природен газ ще дадат и по-добри ценови условия за страните от общността, както и ще намалят рисковете за всяка отделна държава, отбелязват още от ЕК в своето предложение.

В случай на проблеми с доставките, всяка държава трябва да изпълни своите задължения като член на ЕС и да помогне на страните, които нямат директна връзка с газопровод или терминал за втечнен газ.

Комбинацията от тези мерки, заедно с вече предложените (и започнати да се реализират) идеи за ограничаване на потреблението на природен газ и електроенергия, облагане на извънредните печалби и запаси от газ, ще подобрят сигурността на европейските газови пазари през зимата. Те също така ще ограничат ръста на цената на газа за домакинствата и бизнеса, коментират още от Брюксел.

Данните на ЕК показват, че през август и септември потреблението на газ ще бъде с около 15% по-ниско спрямо средното за последните 5 години. Подобни усилия са необходими до март 2023 година, коментират от Брюксел и очакват отчет от страните от общността на всеки два месеца.

В момента търговията на нидерландската борса е спокойна и цената непрекъснато пада под натиска на пълните газохранилища и все още топлото време в Европа. В понеделник (17 октомври) природният газ затвори търговията с цена от 128 евро за мегаватчас, което е най-ниската цена от началото на март насам. Този следобед търговията се извършва при 116,50 евро за мегаватчас, или спад с над 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още