IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради кризата германската индустрия свива потреблението на газ

Правителството подготвя таван за цената на газа, за да задържи компаниите в страната

10:08 | 01.11.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Бизнесът в Германия е намалил потреблението на природен газ заради високите цени и ограничените доставки, показва проучване на Центъра за устойчивост към Института "Херти" в Берлин, цитирано от Ройтерс. Според анализаторите ограниченото потребление е предпоставка за успешно справяне с енергийната криза, обхванала Европа.

Ройтерс отбелязва, че експертите не отчитат специфики като температури или макроикономически изнемения, за да може да се направи задълбочен анализ на случващото се в индустрията. Данните за септември обаче показват, че компаниите са намалили потреблението си с 6 тераватчаса, или 19% на годишна база. През цялата 2021 година потреблението на газ в Германия достигна малко над 1000 тераватчаса.

За да се справи с кризата, германската индустрия повишава цените, преминават на алтернативни горива или заместват интензивно енергийното производство с внос.

Домакинствата пък са спестили 36% от потреблението на газ през септември, а през март потреблението се сви с 10 на сто, припомнят още анализаторите. Не е ясно обаче дали битовите потребители, от които половината се отопляват с природен газ, ще продължат да държат термостатите си на ниска температура и през зимните месеци.

Германските власти подготвиха и механизъм за ограничаване на цената на газа, който да помогне на потребителите през отоплителния сезон и да задържи компаниите в страната. По данни на портала Check24, цитирани от Ройтерс, бита плаща над 2 пъти повече за природен газ, спрямо преди началото на войната в Украйна.

Според доклада на експерти правителствто може да ограничи цената на газа до 0,12 евро за киловатчас за 80% от базовото потребление на домакинствата в периода март 2023 година - април 2024 година. При средна цена за октомври от 0,186 евро за киловатчас, то едно домакинство ще пести малко повече от 1000 евро годишно.

По отношение на бизнеса предложението е за таван от 0,07 евро за киловатчас за 70% от базовото потребление на компаниите в периода от януари 2023 година до април 2024 година. Според анализите това ще помогне за запазване на 90% от работните места без други условия.

Таванът ще бъде обсъден по-късно през тази седмица на заседание на правителството, коментират от Министерството на икономиката пред Ройтерс.

Средната цена на природния газ на нидерландската борса TTF от октомври 2021 година до средата на 2022 година беше около 100 евро за мегаватчас, но през август достигна пик от 240 евро за мегаватчас. На 26 август беше поставен рекорд от 350 евро за мегаватчас, след като Русия неочаквано съобщи за планов ремонт по "Северен поток 1" и опасенията бяха, че доставките няма да бъдат възстановени, което действително се случи.

Тази сутрин (1 ноември) търговията в Нидерландия започва при цена от около 120 евро за мегаватчас за доставки през декември. Ройтерс припомня, че в дългосрочен план цената на този газов хъб, още преди пандемията от коронавируса, се движеше в диапазона 15-20 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Even as Europe scrambles to secure alternative energy supplies in the face of a gas squeeze from Russia, several LNG tankers are lying idle near Spain. Some are even being turned away as storage facilities are full.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още