IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една четвърт от германските фирми обмислят съкращаване на служители 

57% от анкетираните компании, повечето от които са семейни предприятия, се готвят да отложат планираните инвестиции

15:57 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Все повече компании в Германия обмислят съкращаване на работни места заради високите цени на енергията. Според проучването, публикувано от базирания в Мюнхен институт IFO от името на Фондацията за семеен бизнес, 25% от предприятията вече планират да го направят. Преди шест месеца този дял е бил значително по-нисък - 14%. 57% от общо 1060 анкетирани компании, повечето от които са семейни предприятия, се готвят да отложат планираните инвестиции.

„От известно време наблюдаваме пълзяща промяна в създаването на индустриална стойност", казва Райнер Кирхдорфер, председател на фондацията, цитиран от Ройтерс. „Ще усетим това като деиндустриализация и загуба на просперитет едва след години - но това ще е необратимо“. Това фатално развитие на Германия като място за бизнес се ускорява, смятат от организацията. Компаниите ще намалят производството си или ще го преместят на места, където разходите за енергия, данъците и бюрократичните тежести са по-ниски. Политиците се опитват да ограничат нарастващите разходи за енергия, което е правилно, поясняват от фондацията. 

Необходимите мерки включват използването на ядрената енергия като преходно решение за по-дълъг период от време. Трябва също така да се ускори разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници и да се запазят въглищните електроцентрали. Според проучването 17% от компаниите заявяват, че ще се откажат изцяло от енергоемки бизнес области. Преди половин година само 11% са обмисляли това. Два пъти повече компании (13%), отколкото през пролетта, обмислят да спрат производството.

Тези, които преместват производствени мощности в чужбина, са малцинство. Но броят им се увеличава: девет процента от компаниите планират това. Преди половин година този дял е бил 6%. През настоящата година се очаква разходите за енергия да представляват средно 8,2% от общите приходи. Според данните през 2021 г. те са били само 5,1%. За да поемат поне частично тежестта, 90% от анкетираните компании заявяват, че ще увеличат цените си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още

Коментари

Финанси виж още