IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Statista: България има най-големи проблеми с отоплението в целия ЕС

23,7% от населението на страната не са имали достатъчен достъп до отопление през 2021 г. 

15:00 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: dpa
Снимка: dpa

На Европа ѝ предстои тежка зима. Без руски природен газ блокът може да изпита недостиг на енергия, което ще доведе до паралелно повишаване на цените на сметките за отопление и електроенергия, а домакинствата ще бъдат принудени да поемат основната тежест на енергийната криза, сочи скорошен анализ на германската компания Statista, специализирана в предоставянето на пазарни и потребителски данни.

Според Statista и анализатора Анна Флек още преди създаването на настоящата енергийна криза осигуряването на отопление за много домакинства в Европа не е било даденост. През 2021 г. приблизително 7% от населението на Европейския съюз не са имали достъп до адекватно отопление.

Въз основа на данните на Евростат графиката на Statista показва, че страната с най-големи проблеми в отоплението в ЕС е България, където 23,7% от населението не са имали достатъчен достъп до такова през миналата година. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от населението. Енергийната бедност в Европа. Графика: Statista Енергийната бедност в Европа. Графика: Statista

На последно и съответно най-добро място в Европа са Швейцария с едва 0,2% от населението, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Следва да се отбележи, че в южноевропейските страни равнището на енергийна бедност обикновено е по-лошо от това в северноевропейските страни, което показва разликата в благосъстоянието на двата европейски региона. Средната стойност на енергийната бедност в Европа е 6,9%, но се очаква през 2022 г. този показател да достигне много по-лоши (по-високи) нива.

Още графики може да видите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още