IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за осигуряването на газ за бъдещите зими в Европа вече започна

Някои компании обмислят сделки с американски втечнен природен газ, но се натъкват на препятствия заради климатичните цели и цените

18:05 | 20.11.22 г. 10
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Макар че Европа запълни хранилищата си с природен газ за тази зима, часовникът вече тиктака за осигуряването на енергия за следващите години, което се очаква да остане съпътствано от заплахи от остър недостиг, пише Wall Street Journal.

Газохранилищата в ЕС са пълни на около 95% и много анализатори казват, че континентът може да избегне енергийно бедствие тази зима. Но осигуряването на газ за следващите зими се очаква да стане по-трудно за европейските страни сега, когато повечето руски доставки са прекъснати, а световната конкуренция нараства за ограничените товари от втечнен природен газ.

На пазара се очаква малко допълнителен втечнен природен газ до около 2026 г., когато се очаква да заработят планирани проекти в САЩ и Катар, а Европа вероятно ще се конкурира за ограничени доставки в идните няколко години.

Някои компании в Германия, производствения двигател на Европа, са обезпокоени дали ще имат достатъчно енергия за втората част от десетилетието. Германски компании, включително химическия производител BASF и комуналната компания Uniper, която трябваше да бъде спасявана от държавата, са провели в последните седмици разговори с американски износители на втечнен природен газ и други за  потенциални сделки за доставка на газ, които е вероятно да започнат след средата на десетилетието, съобщават запознати с разговорите източници.

След нашествието на Русия в Украйна някои европейски компании подписаха договори  за американски втечнен природен газ. Сега компании, които разчитат на газ, казват, че континентът ще се нуждае от още доставки в идните години.

Преговорите показват силите притеснения за сигурността на енергията, съобщават източниците, но са сложни, защото макар мнозина в Европа да търсят газ за пет до десет години, някои представители на компания и правителства не са склонни да подписват по-дългосрочни договори за доставка. Германия и други европейски страни си поставят амбициозни цели да намалят драстично потреблението на фосилни горива и компаниите са притеснени, че може да преследват газ, от който вече нямат нужда.

BASF и Uniper търсят начини да си осигурят повече природен газ, включително чрез LNG, съобщиха говорители на двете компании.

Представители на германското правителство наблюдават обсъжданията за газови доставки, включително отделни разговори с норвежката петролна и газова компания Equinor, като понякога предлагат компании, с които износителите трябва да създадат контакт, разказват запознати с разговорите източници.

Говорителка на германското министерство на икономиката и климата заяви, че покупките на газ са отговорност на компаниите.

Главният изпълнителен директор на Equinor Андерс Опедал заяви в неотдавнашно интервю: „Работим в тясно сътрудничество с германската индустрия, за да постигнем разбирателство за потенциални бъдещи инвестиции“ в петрол и газ и в нисковъглеродна енергия.

Представители на ЕС предложиха създаването на колектив от европейски компании за координиране на разговорите по газови сделки и съвместно купуване на гориво, като по този начин се предотврати възможността да наддават една срещу друга за един и същи газ. През октомври германският финансов министър Кристиан Линднер подкрепи идеята. Но някои ръководители на компании и представители на правителства се съмняват, че подобна програма ще проработи заради сложността на газовия пазар и различните нужди на страните и някои компании предпочитат да водят преговори сами.

„Не сме напълно убедени в ползите, които могат да се постигнат чрез свързването на доставките на газ на европейско ниво“, заяви говорителка на RWE. Германската комунална компания подписа необвързващ 15-годишен договор с американския износител на втечнен природен газ Sempra Infrastructure през май. Тя допълни, че RWE призовава представители на правителствата да подкрепят дългосрочни газови договори.

Германските компании не са единствените, които се стремят да си осигурят газ. Страни като Франция и Великобритания са изправени пред заплахата от недостиг на енергия и ръководители на американски компании за втечнен природен газ се свързват с европейски правителства, които търсят сделки. Филиал на британската химическа компания Ineos Group подписа необвързващо споразумение за доставки със Sempra по-рано тази година, както направи и полската енергийна компания Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA.

Говорител на британското правителство заяви, че то работи с местни и международни доставчици, за да проучи договори, които може да повишат сигурността на енергийните доставки.

Дългосрочните газови договори продължават да се натъкват на известно противопоставяне, тъй като според някои те може да подкопаят климатичните цели за намаляване на емисиите от парникови газове. „Трудно е да видим как това се вписва в плановете за декарбонизация“, коментира Джил Дъган, изпълнителен директор за Европа в организацията с идеална цел Фонд за защита на околната среда.

Преди време германски представители заявиха, че очакват търсенето на природен газ в страната да достигне връхна точка около 2030 г. и след това постепенно да отстъпи на по-възобновима енергия.

Напрежението между непосредствените енергийни нужди на Европа и дългосрочните стремежи за климата създават сложен пазар за европейските купувачи и за американските продавачи. Компаниите зад проекти за LNG трябва да подписват дългосрочни договори с клиенти, за да финансират заводи за милиарди долари, които превръщат газа в течност за износ.

Някои европейски страни търсят начини да задоволят износителите, като в същото време запазват климатичните си цели. Един от обсъжданите варианти е за подписване на дългосрочни сделки и препродажба на дял от газа на чуждестранните пазари в по-късни години, което повечето американски доставчици на LNG позволяват, съобщават ръководители на компании, банкери и други. Сред обсъжданите варианти е купувачите да инвестират директно в LNG проекти и да подписват по-краткосрочни договори за доставка, които им позволяват да се освобождават от дела си в капитала по-късно, казват запознатите източници.

Участващите в преговорите хора добавят, че остават други пропасти между купувачи и продавачи. Европейските купувачи искат по-ниски цени от американските продавачи, като твърдят, че те вече са се възползвали значително от енергийната криза в Европа. Американските продавачи не харесват инфлацията, транспортните разходи и финансовите рискове, които компаниите поемат, като отбелязват, че се очаква цените отново да нараснат в идните месеци и години.

Commonwealth LNG, която строи нов LNG завод в южния щат Луизиана, е отворена за 10-годишни договори, но на по-високи цени в сравнение с 20-годишните, казва Пол Варело, изпълнителен председател на компанията. По-краткосрочен договор ще изисква износителят да амортизира дълг в по-кратък период.

„Може да се каже, че компаниите, които често предлагат гъвкави срокове на договорите и гъвкавост около цените, ще сключат сделки с европейци“, отбелязва Варело.

Възникват разногласия кога може да възникне недостиг на природен газ. Някои германски представители заявиха неотдавна в частни разговори, че усещат по-малък натиск за постигане на сделки за доставка на газ до края на годината, като се позоваха на по-ниските цени и по-добрите от очакванията обеми в газохранилищата. Някои европейски бизнес ръководители се притесняват, че предпазната мрежа е само временна и липсата на политическа воля създава рискове за зимите в бъдеще.

Базираната в Париж Международна агенция за енергия предупреди този месец, че Европа може да не успее да задоволи енергийните си нужди догодина и я призова да направи повече, за да запази съществуващия газ и да премине към други, възобновяеми енергийни източници. Недостигът на природен газ в Европа през лятото на 2023 г. може да достигне 30 млрд. куб. м, счита МАЕ.

„Европа трябва да направи всичко възможно“, заяви Кейсуке Садамори, директор на МАЕ за енергийните пазари и сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
До колкото съм запозната, пазарът на втечнен газ е доста конкурентен. Около 19 държави изнасят, а други 44 държави внасят втечнен газ. Така може да се избира между множество доставчици, което е супер, защити фирмите ще се надпреварват да дадът по-никса цена на клиентите.Има и нещо друго, а именно факта, че е по-евтино да се построи терминал за втечнен газ, отколкото да се строи газопровод :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 тоест ще трябва още три месеца да те търпим, преди да се скриеш и да смениш профила, ОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Енергийната криза в Европа е много по-високо от твоите къси гащщи и от каруцарските ти нужди, а те се свеждат до една мазна баница и три бири. Ти няма как да я видиш от твоята землянка. А за Путин - *да земе, да земе, ама не зима*. Като *земе*, ще се чуе и при теб. Нали си уговорихме среща-летучка на 01.03.2023 за анализ на войната в Украйна. Предлагам още една тема за мониторинг - мавзолеят на Путин. Ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 блюдолизец... няма енергийна криза! парното бичи на макс, аз ходя по къси ***! да земе путин да построи и един мавзолей и да легне вътре... ти може да го придружиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Единствено конкурентен пазар с много източници на доставка е гаранция за по-ниски и справедливи цени. В днешни дни транспортът на LNG е развит в такава степен, че сигурността на доставките е гарантирана. Най-важно е че тази зима ще бъде спокойна и осигурена, а сметките нормални, до следващите зими всичко ще е забравено, всички знаем - всяко чудо за три дни. Пазарът започва да се нормализира и това е ясен индикатор, че излизаме от кризата. На газ си е най-хубаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
Разликата е видима: днес Европа се бори за газ, не, за да произвежда, а за да не замръзне. Благоденствието е спомен. Путин вече не строи стадиони, а европейски компании не работят и не печелят в Русия. Енергията в Европа е лукс, както западноевропейските коли в Русия. Някой ще попита: а защо си го причинихме? Отговорът е: защото 10 години вярвахме на такива статии. Вижте къде и кой ги пише - там ще откриете и кой печели от всичко това. А ще става и по-зле, защото и пишещите и вярващите растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
И само за протокола, да припомня: Само до преди 10-тина години газът си влизаше в Европа, без на никой да му прави впечатление, а Европа се занимаваше с производство на стоки и услуги и благоденстваше. И Путин не водеше война в Украйна, а строеше стадиони и писти за зимна Олимпиада. Но още тогава нещо размириса на развалени яйца - вместо да му се радват и подкрепят за усилията и средствата, които харчи за този световен форум на мира и дружбата, западните медии го заливаха с феккалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Като мина истерията и психозата за тази зима, започнаха да плашат със следващите. Доста хора се прецакаха и вложиха излишни суми за да закупят климатици. Не че и ние нямахме притеснения в началото на кршзата, че газ няма да има. Но бяхме убедени,че всичко ще си дойде по реда и изградената ни газова инсталация е правилното ни решение. Има достотъчно газови находища в света и е въпрос на търговия предлагането и цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Очевидно газ има , терминали се строят , криза няма да има ... А в Сибир , медведев и милер завиват в станиол марципани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Трудно е да видим как това се вписва в плановете за декарбонизация, коментира Джил Дъган, изпълнителен директор за Европа в организацията с идеална цел Фонд за защита на околната среда...." изобщо не е трудно,освен ако не си кон с капаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още