IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът с Westinghouse не включва извозване на отработеното гориво

Подготвя се и договор с Framatome за доставка на гориво за шести блок в АЕЦ "Козлодуй"

14:26 | 22.12.22 г. 18
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Договорът с Westinghouse за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" не включва извозване на отработеното гориво. Това стана ясно след официалната церемония по подписването на договора. В момента България не връща отработеното гориво и в Русия, след като властите в Москва отнеха лиценза на руската компания "Маяк", която извършва тази дейност. 

"С Westinghouse сега имаме уговорка за доставка за ядрено гориво, ние напълно изпълняваме ангажимента към Европейската агенция за диверсификация, и то в пълни плюсове за нас", коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БГНЕС. Според него условията по договора са "изключително добри и изгодни" за България.

Той коментира още, че се водят преговори с единствената европейска компания, която извозва отработено ядрено гориво, за да бъде решен проблемът с компанията "Маяк".

На своето заседание на 21 декември правителството одобри договора за доставка на свежо ядрено гориво. Той ще бъде със срок от 10 години. Очакванията са, че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще се произнесе до 2024 г. относно възможността това гориво да бъде използвано в реактора. Това ще гарантира доставките, ако бъдат преустановени връзките с Русия и в тази област.

България ще подпише подобно споразумение и с френската Framatome, които да доставят гориво за шести блок в ядрената ни централа. При това положение България ще има ядрено гориво от два независими един от друг неруски източника, заяви още Христов. Френският ядрен холдинг произвежда гориво по лиценз на руската ТВЭЛ.

Според енергийния министър цената на доставките от Westinghouse е същата, както от Русия. През последните месеци са водени интензивни преговори, което е довело до съществено, двуцифрено в проценти, намаление на цената.

Горивото на Westinghouse се използва в няколко ядрени реактора в Украйна, включително и в Запорожката АЕЦ, която в момента е под руски контрол. Договори за доставка на гориво и с Westinghouse, и с Framatome подписа и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - ти си бос, кyхич и тук, както и във всичко друго. Руснаците вече имат действащ реактор МОКС, ще строят и още. Строят и реактор БРЕСТ. За домашно - да разбереш какво значат тия абвеатури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: doba ."техни технологии го преработваха някак си да се ползва повторно и ни вземаха парите като за ново" ... това ми беше достатъчно зада разбера че и по тази тема си бос! Така че ще зачакам Зелката да отговори ако знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Само дето съхранението ил иизвозването също струват пари иначе е същата цена като с Росатом..., а с Фраматом още по-голяма тесла вероятно ще договорят. Няма лошо в разнообразието, но е хубаво да се мисли и за отработеното гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: khao, ще пиша вместо Зелков, но няма значение. Да директива има(както винаги пожелателна). Ние направихме хранилище за ядрени ***, но имахме договорка с руснаците да си го вземат след употреба. Те после по някакви си техни технологии го преработваха някак си да се ползва повторно и ни вземаха парите като за ново, но... (имахме симбиоза) - за какво ни са използвани касети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 нямаше ли ЕС директива която задължаваше държавите са си складират отработеното гориво на спбствена територия? ... или се бъркам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ама седмия реактор на зелен водород ли ще бъде, щото иначе не се брои за еко. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков, само за протокола:doba си получава доходите в евраци, не знам ти на какво си :) Е, и рубли не бих отказъл, обменят ги по ченчовете :) Весела Коледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Айде сега гориво , а скоро и 7-ми реактор в Козлодуй ... Некой копейкозависим да се фърли в защита ?! само doda ли оставяте да се упражнява ?! той е любител , дайте по-сериозно !! ех ако дядя вова (борката) беше активен (а не пасивен) щеше да дрънне поне 3 коментара + 1 хайку ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още