IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция планира нов закон, за да разреши строежа на атомни централи

Сегашните разпоредби ограничават броя на шведските ядрени реактори до 10 на само три места из страната

17:10 | 11.01.23 г.
Снимка: Alastair Philip Wiper/View Pictures/Universal Images Group via Getty Images
Снимка: Alastair Philip Wiper/View Pictures/Universal Images Group via Getty Images

Новото дясноцентристко правителство на Швеция иска да изгради нови ядрени централи, за да засили енергийната си сигурност на фона на ожесточен дебат за високите цени на тока и нуждата да се генерира безвъглеродна енергия, за да се направи индустрията по-зелена, съобщава Financial Times.

Министър-председателят Улф Кристерсон заяви, че ще бъде предложен нов закон, с който да се вдигнат разпоредбите, които ограничават броя на шведските ядрени реактори до 10 на само три места из страната.

„Трябва да можем да строим повече реактори на повече места, отколкото можехме да го правим досега... Имаме очевидната необходимост от повече производство на електроенергия в Швеция“, каза Кристерсон на пресконференция в сряда.

Швеция е поредната европейска държава, която се насочва към ядрената енергия, за да засили производството си на възобновяема енергия наред с други източници на енергия с нулеви емисии, например вятърната енергия. Великобритания планира да започне работа по осем реактора до 2030 г., а Германия и Белгия наскоро удължиха живота на някои реактори отвъд първоначалните им дати за спиране.

Скандинавската държава има шест действащи реактора, половината от броя, които имаше преди, след като десни и леви правителства направиха стъпки за затварянето им след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. в Япония.

Огромни проекти за производството на безвъглеродна стомана, желязна руда и батерии в Северна Швеция означават, че богатата скандинавска държава трябва да увеличи производството си на електроенергия – в момента зависима от ядрена, водна и вятърна енергия – значително през следващите години.

Държавната компания за добив на желязна руда LKAB заяви, че безвъглеродното производство ще изисква електроенергия, равняваща се на една трета от текущото производство на Швеция, а още енергия ще бъде нужна на други места при добиването на стомана и в други индустрии.

Шведският министър на околната среда Ромина Пурмохтари каза, че правителството проучва дали два изведени от експлоатация реактори могат да бъдат рестартирани, както и потенциала за изграждане на по-малки атомни централи. „Виждаме, че други страни изграждат малки реактори вместо няколко големи“, добави тя.

Нови реактори може да има поне след десетилетие, съдейки по напредъка в други европейски страни, например съседна Финландия, заради сложността на технологията и нуждата всяка централа да устои на сблъсък на самолет с нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още