IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция опитва да създаде алианс в подкрепа на ядрената енергетика в ЕС

Покана за разговори е изпратена и на България

21:37 | 27.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Франция разговаря с 12 държави от ЕС, сред които и България, с които да създаде алианс в подкрепа на ядрената енергетика и включването ѝ в енергийните политики на общността, пише Ройтерс. Париж търси поддръжници, с които да се изправи срещу страни като Германия и Испания, които не искат ядрената енергия да бъде поставена на едно ниво със зелената енергия.

Разговорите се провеждат в кулоарите на срещата на енергийните министри в Стокхолм, която се провежда днес (27 февруари). Фокусът е как да бъде включена ядрената енергия като осигуряваща енергийна сигурност и изпълняваща целите за климата, поясняват още френски дипломати.

Покани са изпратени на Румъния, България, Словения, Чехия, Швеция, Италия, Словакия, Полша, Унгария, Хърватия, Нидерландия и Финландия, както и на представители на Европейската комисия.

Нидерландският енергиен министър Роб Йетен приветства създаването на подобен алианс, но също така коментира, че страната му не е съгласна с някои от френските предложения. Нидерландия например иска да постави приоритет на зеления водород. "Много добра идея е да имаме платформа, в която ядрените държави да споделят опит и експертиза", коментира той пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че страните от общността сами определят своя енергиен микс и повечето от тях има различна позиция как да изглежда той. Австрия и Люксембург например са категорично против ядрената енергия, сочейки като причина съхранението на ядрени отпадъци и опасенията за безопасността като цяло.

Германия е в процес по отказ от ядрената енергия, но заради кризата с природния газ удължи срока за експлоатация на последните си реактори с няколко месеца.

Източници на Ройтерс коментират, че страните от ЕС не могат да се разберат за климатичните цели в последните си срещи именно заради ядрената енергетика, която също така заплашва развитието на мрежата за производство на водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: andy ... хаха ... сън не те лови , да обясняваш какво правиш в амбасадата и да вменяваш функционалности ... :))) ... силно ти препоръчвам да видиш цените на българската енергийна борса за неделя : през целият ден под 10 евра за МВтч , а в средата на деня и по 1 евро за МВтч ... и това е само началото ... !! ... ще видиш ефекта след интеграцията на още слънце и вятър много скоро , до 3-4 години . после изроженчетата ще си организирате екскурзии да се топите в радиоактивната тиня след козлодуй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: zelka007Е, ти специално можеш да продължиш с дyхaнeтo. Така и така вече си свикнал, а и талант огромен имаш. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
ние естествено ще подложим , щом е за радиация , значи сме там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още