IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България влиза в ядрения алианс, предложен от Франция

В инициативата участват общо 11 държави

18:45 | 01.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е една от 10-те страни в ЕС, които Франция покани за разговори за създаване на ядрен алианс. От съобщение на Министерството на енергетиката става ясно, че страната ни се е присъдинила към инициативата. Целта ѝ е да бъдат обменяни опит и експертиза за развитието на ядрената енергетика и да бъде повдигнат въпроса за развитието ѝ пред Брюксел.

В новия съюз участие взимат още Финладния, Хърватия, Чехия, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Разговорите за него се водеха по време на неформалната среща на енергийните министри от ЕС в Стокхолм. Швеция е ротационен председател на общността до лятото.

Новата инициатива влиза в директен сблъсък с част от членовете на ЕС като Австрия и Германия, които са против насърчаването на ядрените проекти. Те настояват по-скоро да бъдат развивани зелените мощности. Според противниците на ядрената енергетика в ЕС включването на ядрените централи в плановете за декарбонизация ще изтегли инвестициите от зелените мощности.

"Едновременното постигане на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика", коментира обаче българският служебен  министър на енергетиката Росен Христов по време на форума "Партньорство за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество" (P-TECC). Той се провежда в рамките на инициативата "Три морета".

Подобни са намеренията и на френския президент Еманюел Макрон, който през 2021 година съобщи амбициозни планове за възраждане на ядрената енергетика във Франция. В изпълнение на тези задачи той обяви, че страната ще инвестира 50 млрд. евро до 2035 година за модернизация на ядрените реактори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
нямаме работа в този алианс , имаме си предостатъчно слънце , вятър и геотермални полета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още