IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е съкратила петролния си добив със 700 хил. барела дневно през март

Кремъл обеща да съкрати добива на суров петрол с 500 хил. барела дневно между март и декември в отговор на западни търговски ограничения

15:09 | 08.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското министерство на енергетиката съобщи, че страната е намалила петролния си добив с около 700 хил. барела дневно миналия месец, съобщи запознат с цифрите източник, цитиран от Bloomberg.

Но тази цифра не съответстват на данните за износа на страната по море през март и за доставките към местните рафинерии, което засилва несигурността за това колко петрол действително изпомпва Русия.

Кремъл обеща да ограничи добива само на суров петрол с 500 хил. барела дневно между март и декември в отговор на западните търговски ограничения и наложения от Г-7 таван върху цените. Съкращението е с 40% по-голямо според данните на енергийното министерство.

Осем страни членки на ОПЕК, включително фактическият лидер Саудитска Арабия, се съгласиха да се присъединят към доброволните съкращения от май, с което общото намаление достига над 1,6 млн. барела дневно в усилията за стабилизиране на световния пазар.

Изненадващото решение тласна нагоре цените на петрола и създаде предпоставки за връщане на цените на суровия петрол на сто долара за барел.

Русия ще намали добива си само на суров петрол, използвайки за база производството през февруари, съобщи вицепремиерът Александър Новак. Изчисления на Bloomberg въз основа на данни от индустрията показват, че производството през този месец е достигнало 10,1 млн. барела дневно.

Данните на енергийното министерство сочат, че производителите са изпомпвали средно 1,285 млн. тона суров петрол, съобщи запознат източник, пожелал да остане анонимен, защото цифрите не са публични.

Това е равносилно на малко над 9,4 млн. барела, което означава, че съкращението на добива само на суров петрол е достигнало близо 700 хил. барела дневно миналия месец.

Общото производство на суров петрол и кондензат в страната през март е достигнало средно 1,413 млн. тона, съобщи източникът. Това се равнява на 10,36 млн. барела дневно спрямо 11,1 млн. барела през февруари, сочат изчисления на Bloomberg.

Получените в резултат на това общи съкращения са достигнали 740 хил. барела дневно, показват данните.

Русия засекрети петролната си статистика миналата година заради нейното „чувствително“ естество, което затруднява оценката на изпълнението на съкращенията при доставките извън уверенията на енергийни представители.

В резултат на това наблюдателите на Русия започнаха да следят износа на петрол от страната по море и местните темпове на преработка на петрола като ориентири за производството на суров петрол. Но и двата индикатора не показаха видими спадове миналия месец.

Средното четириседмично товарене на суров петрол в страната до 31 март е достигнало най-високото си ниво от юни, докато руските рафинерии запазват относително стабилен капацитет, показват данни на Bloomberg въз основа на данни от руската петролна индустрия и от проследяване на кораби.

Руското министерство на енергетиката не е коментирало данните за добива през март и какво е довело до обещаните съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
преизпълнили са планът ... дет се вика петилетка за три години са взели ... нефелни opkи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още