IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитската Aramco развали силните резултати на петролните гиганти

В компанията не се притесняват от свиването на печалбите - натрупаните резерви са почти 31 млрд. долара

13:54 | 09.05.23 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитската петролна компания Saudi Aramco записа спад на печалбата от 19% през първото тримесечие на фона на намаляващите цени на петрола, сочи финансовият отчет на компанията. Така държавният гигант развали статистиката - основните му конкуренти успяха като цяло да удържат ръста на печалбите и през първото тримесечие.

В периода януари-март 2023 година Aramco е спечелила 31,9 млрд. долара спрямо 39,5 млрд. долара година по-рано. От компанията посочват, че средната цена, при която са реализирали продукцията си, е била 81 долара за барел спрямо 97,70 долара през първите три месеца на 2022 година.

В Aramco не се притесняват от по-слабите резултати. Те отразяват фокуса върху разходите и възможностите ни да реагираме на пазарните условия, коментира президентът и изпълнителен директор на водещия петролен износител в света Амин Насер. Той отчете още големите парични резерви, които са натрупани - малко под 31 млрд. долара.

Насер коментира още успешни инвестиции в САЩ, Китай и Южна Корея, които са част от стратегията за развитие на компанията, както и увеличаване на капацитета за преработка на суровия петрол.

"Вярваме, че петролът и природният газ ще останат ключов елемент от глобалния енергиен микс в обозримо бъдеще", категоричен е той в изявление, разпространено от пресцентъра на Aramco.

Компанията е изплатила дивиденти за четвъртото тримесечие в размер на 19,5 млрд. долара, което е увеличение от 4%. Плановете на ръководството са през второто тримесечие да бъдат изплатени дивиденти в същия размер. Това подкрепи търговията с акциите на Aramco, които поскъпват с над 3% до 33,60 саудитски риала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още