IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на китайския сектор на зелена енергия и глобалната му доминация

Декарбонизацията на Китай е от съществено значение за глобалните климатични цели, тъй като страната е най-големият източник на парникови газове в света

17:30 | 04.06.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се е насочил с бързи обороти към декарбонизацията, като скоростта, която поддържа, убягва на останалия свят. Страната смазва своята конкуренция по отношение на разходите за чиста енергия, като стремежът към разширяване на соларната енергия и електромобилния пазар подсказва, че Китай се доближава до инфлексна точка в своя енергиен преход, пише Фелисити Бредсток в коментар за Oilprice.

Разбира се, Китай все още изгаря повече изкопаеми горива от почти всяка друга страна на планетата, но неговият огромен сектор за чиста енергия предвещава по-зелено бъдеще за нацията и за света.

Миналата седмица BloombergNEF повиши прогнозата си за новите соларни инсталации в Китай за 2030 г., като сега очаква Пекин да увеличи капацитета поне трикратно в сравнение с 2021 г. – размер, който надхвърля целия соларен капацитет на САЩ.

Електромобилите също набират скорост в Китай, като вече представляват над една трета от общите продажби на нови леки коли в страната. За сравнение – електромобилите в САЩ достигат едва 4% от общите продажби.

Пекин е отговорен за близо половината от всички разходи за възобновяема енергия по света през 2022 г., отчитайки колосалните 546 млрд. долара. Това е почти четири пъти сумата от 141 млрд. долара, която САЩ похарчиха за чиста енергия, и 2,5 пъти стойността на инвестициите в този сектор на Европейския съюз (ЕС), които се равняват на 180 млрд. долара.

Интензивните разходи на Китай за сектора се отплатиха – индустрията за чиста енергия в страната вече е достатъчно стабилна, за да не се нуждае от сериозни държавни инвестиции, които да я държат над повърхността. Тази индустрия вече доминира на глобалната сцена, изтъква Бредсток.

Щедрата помощ от страна на Пекин през годините за развитие на капацитета на възобновяема енергия и разширяване на веригата на доставки за електромобили превърнаха тези сектори в лидери в международен план. Още през 2020 г. Barron's съобщи, че „Китай се е превърнал в притегателен център на глобалните енергийни пазари“, а енергийното влияние и производственият капацитет на Пекин продължават да растат от времето на публикуване на материала.

Чрез програми за енергийна инфраструктура, като мащабната инициатива „Един пояс, един път“ , Китай значително увеличи силата си на пазарите по целия свят. Като дава заеми на правителства по света и инвестира сериозно в развиващи се енергийни пазари, Пекин едновременно повиши собствената си енергийна сигурност, като същевременно  значително разшири глобалното си влияние , особено в развиващите се страни, от Африка до Латинска Америка.

Чрез монополизиране на ключови вериги на доставка на чиста енергия, китайските производители също така се превърнаха в незаменими фактори в прехода към чиста енергия, планиран от САЩ и Европа, наред с други ключови икономики. Според доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Energy Technology Perspectives 2023, „Китай е водещият глобален доставчик на чисти енергийни технологии днес и нетен износител на много от тях. Китай притежава най-малко 60% от световния производствен капацитет за повечето масово произвеждани технологии (напр. фотоволтаици, вятърни системи и батерии) и 40% от производството на електролизатори“.

Това означава, че докато САЩ и Европа се стремят да подкрепят местните производители на соларни, вятърни и електрически решения, тези компании  все пак ще трябва да бъдат снабдени от Китай . Повторното укрепване на веригите на доставки за компоненти като слънчеви панели и електромобилни батерии ще отнеме време и пари, а разчитането на много по-евтините и по-утвърдени китайски вериги на стойност има много по-голяма икономическа логика.

Наскоро САЩ се опитаха да прокарат политически мерки, изискващи от компаниите да доставят своите суровини на местно ниво, ако искат да отговарят на условията за подкрепа съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA), но фирмите за чиста енергия твърдят, че това ще навреди на прехода повече, отколкото да го подкрепи.

„Пряко и косвено САЩ ще разчитат на доставки от Китай“, заяви Пол Лескано, старши сътрудник в BloombergNEF. „Това ръководство може да насърчи повече производство на клетки в САЩ, но повечето от клетките, използвани в соларните проекти в САЩ, ще продължат да идват от…фабрики в Югоизточна Азия, повечето от които са собственост на китайски компании“, добавя той.

Въпреки че има основателни опасения относно господството на Китай и увеличения геополитически и икономически лост в глобалния енергиен сектор, има и някои значителни ползи от разхода на Пекин за чиста енергия. Bloomberg информира, че Китай се приближава до „повратната точка, в която използването на изкопаеми горива се насочва към дългосрочен спад - крайъгълен камък, който може да бъде достигнат най-скоро през следващата година“.

Декарбонизацията на Китай е от съществено значение за глобалните климатични цели, тъй като страната е най-големият източник на парникови газове в света, отговорен за  около 30% от глобалните емисии.

Разбира се, ще има някои препятствия по пътя към декарбонизацията. Главоломният темп на ускоряване на производството на слънчеви панели, например, изпреварва търсенето и  може да доведе до някои значителни смущения на пазара, тъй като цените на панелите падат. Освен това ще са необходими големи инвестиции в мрежова инфраструктура, за да се поеме цялата нова променлива електроенергия. И накрая,  прекратяването на отношенията на Китай с въглищата ще бъде много трудна задача . В исторически план въглищата се свързват с енергийната сигурност в селските райони на страната и ще бъде необходим идеологически преход заедно с икономическия преход. За късмет на Китай, авторитаризмът позволява едностранни икономически и индустриални промени с темпове, за които Западът може само да мечтае.

Последна актуализация: 17:31 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 15
Импeраторът
преди 5 месеца
Аз пак да попитам - защо в Тексас правят вятърни и соларни паркове след като седят, повтарям седят върху нефт и газ? А Амебата е прав, че въглищата на китайците им излизат евтино, ама не е прав, че евтиното е само хубаво. Даже, амеба, евтиното излиза скъпо, от мен да то знаеш. Ама като цяло амебата като иска да мъкне въглища да мъкне, мисля че отдавна стигнахме до извода че като иска да е тъБ не може да го спрем :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 24
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... ypryдливо човече , даже има за онази втора тръба м/у рассийката и Поднебесната кинкалерия , която е в проект и ще подлежи на "задълбочено проучване" , разбирай замразяване ... :))) ... ква втора тръба , то първата работи на 50% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 9
ratten
преди 5 месеца
кухао, ти си професионално и битово обремененнямаш пост без "пръска" а ние всички добре знаем кое точно и къде те пръска. " гнусните и перверзни фантазии" са само и единствено твои преживявания на нощните смени. айде застъпвай на стойка на моста, че да не ти срещам изблиците на интелектуална импотентност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 25
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... нефелното политкомисарче , цитирам от текста : Преходът към зелена и нисковъглеродна енергия е в нова отправна точка. Инсталираният капацитет за производство на енергия от неизкопаеми горива се е увеличил 2,8 пъти през последните 10 години, достигайки 1,27 милиарда киловата, което представлява 49,5% от общия инсталиран капацитет, а делът на потреблението на неизкопаеми горива се е увеличил със 7,8 процентни пункта, достигайки 17,5%. Енергийната сигурност достигна ново ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 26
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 единственоте неприятно нещо е присъствието на такива класически тъъпаци като теб и да четеш гнусните и перверзни фантазии които имат в главите си ... иначе няма с кво да ме обидиш, да се обиждам от *** и копейки... това е несериозно! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 25
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... нефелното политкомисарче , цитирам от текста : Енергийният сектор се придържа към насоките на Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за нова ера, проучи задълбочено и приложи ръководните принципи на 20-ия Национален конгрес на КПК и засили усилията за въвеждане на нови политики и мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 25
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... нефелното политкомисарче пак се дави в жлъч ... :))) ... толко си може , то ако можеше щеше да пише на волгин или кoпейкин словоблудствата , но не би ... само шпагати на баламатума по форумите ... брифинг на SCIO , на ингилизки , на китайското правителство : http://english.scio.gov.cn/pressroom/2023-04/12/content_85225959.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 7
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: Чак пък злоба и безсилие. Просто напредвам в усвояването на вашата стилистика. Утрепа ми месеци, но явно има ефект. Да не би да ти е неприятно като потърпевш? Ще свикнеш и ти да ядеш чуждо трропано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 27
khao
преди 5 месеца
я, настъпения глууупак пак пръска пяна от злоба и безсилие... хахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Изобщо няма смисъл тук да споменаваме и 24-те реактора, които строят в момента. Само централите на въглища са достатъчни, за да се отвратиш от жалкарската си търчи-лъжи въшшкарщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още