IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на китайския сектор на зелена енергия и глобалната му доминация

Декарбонизацията на Китай е от съществено значение за глобалните климатични цели, тъй като страната е най-големият източник на парникови газове в света

17:30 | 04.06.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се е насочил с бързи обороти към декарбонизацията, като скоростта, която поддържа, убягва на останалия свят. Страната смазва своята конкуренция по отношение на разходите за чиста енергия, като стремежът към разширяване на соларната енергия и електромобилния пазар подсказва, че Китай се доближава до инфлексна точка в своя енергиен преход, пише Фелисити Бредсток в коментар за Oilprice.

Разбира се, Китай все още изгаря повече изкопаеми горива от почти всяка друга страна на планетата, но неговият огромен сектор за чиста енергия предвещава по-зелено бъдеще за нацията и за света.

Миналата седмица BloombergNEF повиши прогнозата си за новите соларни инсталации в Китай за 2030 г., като сега очаква Пекин да увеличи капацитета поне трикратно в сравнение с 2021 г. – размер, който надхвърля целия соларен капацитет на САЩ.

Електромобилите също набират скорост в Китай, като вече представляват над една трета от общите продажби на нови леки коли в страната. За сравнение – електромобилите в САЩ достигат едва 4% от общите продажби.

Пекин е отговорен за близо половината от всички разходи за възобновяема енергия по света през 2022 г., отчитайки колосалните 546 млрд. долара. Това е почти четири пъти сумата от 141 млрд. долара, която САЩ похарчиха за чиста енергия, и 2,5 пъти стойността на инвестициите в този сектор на Европейския съюз (ЕС), които се равняват на 180 млрд. долара.

Интензивните разходи на Китай за сектора се отплатиха – индустрията за чиста енергия в страната вече е достатъчно стабилна, за да не се нуждае от сериозни държавни инвестиции, които да я държат над повърхността. Тази индустрия вече доминира на глобалната сцена, изтъква Бредсток.

Щедрата помощ от страна на Пекин през годините за развитие на капацитета на възобновяема енергия и разширяване на веригата на доставки за електромобили превърнаха тези сектори в лидери в международен план. Още през 2020 г. Barron's съобщи, че „Китай се е превърнал в притегателен център на глобалните енергийни пазари“, а енергийното влияние и производственият капацитет на Пекин продължават да растат от времето на публикуване на материала.

Чрез програми за енергийна инфраструктура, като мащабната инициатива „Един пояс, един път“ , Китай значително увеличи силата си на пазарите по целия свят. Като дава заеми на правителства по света и инвестира сериозно в развиващи се енергийни пазари, Пекин едновременно повиши собствената си енергийна сигурност, като същевременно  значително разшири глобалното си влияние , особено в развиващите се страни, от Африка до Латинска Америка.

Чрез монополизиране на ключови вериги на доставка на чиста енергия, китайските производители също така се превърнаха в незаменими фактори в прехода към чиста енергия, планиран от САЩ и Европа, наред с други ключови икономики. Според доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Energy Technology Perspectives 2023, „Китай е водещият глобален доставчик на чисти енергийни технологии днес и нетен износител на много от тях. Китай притежава най-малко 60% от световния производствен капацитет за повечето масово произвеждани технологии (напр. фотоволтаици, вятърни системи и батерии) и 40% от производството на електролизатори“.

Това означава, че докато САЩ и Европа се стремят да подкрепят местните производители на соларни, вятърни и електрически решения, тези компании  все пак ще трябва да бъдат снабдени от Китай . Повторното укрепване на веригите на доставки за компоненти като слънчеви панели и електромобилни батерии ще отнеме време и пари, а разчитането на много по-евтините и по-утвърдени китайски вериги на стойност има много по-голяма икономическа логика.

Наскоро САЩ се опитаха да прокарат политически мерки, изискващи от компаниите да доставят своите суровини на местно ниво, ако искат да отговарят на условията за подкрепа съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA), но фирмите за чиста енергия твърдят, че това ще навреди на прехода повече, отколкото да го подкрепи.

„Пряко и косвено САЩ ще разчитат на доставки от Китай“, заяви Пол Лескано, старши сътрудник в BloombergNEF. „Това ръководство може да насърчи повече производство на клетки в САЩ, но повечето от клетките, използвани в соларните проекти в САЩ, ще продължат да идват от…фабрики в Югоизточна Азия, повечето от които са собственост на китайски компании“, добавя той.

Въпреки че има основателни опасения относно господството на Китай и увеличения геополитически и икономически лост в глобалния енергиен сектор, има и някои значителни ползи от разхода на Пекин за чиста енергия. Bloomberg информира, че Китай се приближава до „повратната точка, в която използването на изкопаеми горива се насочва към дългосрочен спад - крайъгълен камък, който може да бъде достигнат най-скоро през следващата година“.

Декарбонизацията на Китай е от съществено значение за глобалните климатични цели, тъй като страната е най-големият източник на парникови газове в света, отговорен за  около 30% от глобалните емисии.

Разбира се, ще има някои препятствия по пътя към декарбонизацията. Главоломният темп на ускоряване на производството на слънчеви панели, например, изпреварва търсенето и  може да доведе до някои значителни смущения на пазара, тъй като цените на панелите падат. Освен това ще са необходими големи инвестиции в мрежова инфраструктура, за да се поеме цялата нова променлива електроенергия. И накрая,  прекратяването на отношенията на Китай с въглищата ще бъде много трудна задача . В исторически план въглищата се свързват с енергийната сигурност в селските райони на страната и ще бъде необходим идеологически преход заедно с икономическия преход. За късмет на Китай, авторитаризмът позволява едностранни икономически и индустриални промени с темпове, за които Западът може само да мечтае.

Последна актуализация: 17:31 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 9
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: *The capacity of coal power plants that started construction in China in 2022 was six times as large as that in all of the rest of the world combined.* - е, господа ваксъри-зеленосерковци, сега ще си затъкнете ли устата със задното отверстие и да си консумирате зелената тор в затворена екосистема, или ще продължавате да мъррсувате? Може и по един бустер *** да си изплющите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 9
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Защо не се гушнеш с Мима Кухото и тази (или този) Фелисити и да ходите да се шшибате със зелени измишльотините някъде, докато не позеленеете отвсякъде? Ето какво прави Китай за енергийната сигурност на индустрията си, докато вие надувате зелени каппутти: *https://globalenergymonitor.org/press-release/china-permits-two-new-coal-power-plants-per-week-in-2022/ Само за 2022 г. е издал нови разрешителни за 106 ГВт ТЕЦ на въглища, или е лицензирал по 2 централи седмично. Bokklukk лъжлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
xapoznai
преди 5 месеца
Китайците страдаха, а и още страдат от много лошо качество на въздуха... Отделно застаряват и ще трябва да се бачка до по-висока възраст... Сметна ли са го хората как им е по-изгодно. По-дълга трудоспособност, по-високо качество на живот и дълогосрочно планиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
cyclop
преди 5 месеца
Е, ако знам нещо за Китай, то е че може напълно да им се вярва.Китай няма да вземе да излъже и да си съчини данни и да манипулира информация според нуждите на Партията. Все пак, това че там няма никаква възможност за контрол, само ги кара да бъдат дори още по-честни и точни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 21
khao
преди 5 месеца
До: zelka007 обаче неуките полезни не пишат против зелената енергия тук... има ли в статията Китай и зелено, без тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 24
zelka007
преди 5 месеца
а форумните квuчунгери , се пънеха преди няколко години , те чайниците от Поднебесната кинкалерия само въглища , те там не спират , а ние що да спираме ... е друзя антиваксъре-газовици , те са кат са обърнали тренда каква песнопойка ще изкарате ?! и го постигат с фотоволтаици и вятър , а не с газови централи и ядрени реактори ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още