IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може да се откаже от въглищата година по-рано

Страната вписа 2025 г. като краен срок за работата на въглищните електроцентрали, но ако газът остане евтин, целта ще се промени

21:53 | 05.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия може да затвори и последната си въглищна електроцентрала година предсрочно - през 2024 година, смята министърът на околната среда Джилберто Пичето Фратин, цитиран от Ройтерс. Това може да се случи, ако се запази сегашното състояние на газовите пазари в Европа.

Днес (5 юли) цената на газа се повиши рязко - с над 15% в ранния следобед на търговията на на нидерландската борса TTF, но все още нивата са далеч от лятото на 2022 година. Търговията към 17 часа българско време се извършва цена от около 27 евро за мегаватчас. По това време миналата година цената се движеше около 80 евро за мегаватчас, а в края на август беше достигнат и рекордът от 350 евро за мегаватчас.

В търсене на алтернативи на намалените доставки от природен газ през 2022 година Рим отново активира някои въглищни централи и делът на въглищата в енергийния микс през миналата година се повиши до 7,5%, спрямо 4,6% през 2021 година, отбелязва още Ройтерс.

Целта на Италия за затваряне на въглищните мощности е вписана в Плана за възстановяване, който в момента се преразглежда, за да бъдат включени средствата по RePowerEU. Очакванията са, че планът ще бъде готов в края на юни и в него ще е вписано увеличение на зелените мощности. Така към 2030 година електроенергията от възобновяеми източници трябва да достигне 2/3 от микса, спрямо около 1/3 днес.

Джилберто Пичето Фратин предвижда, че природният газ, който замърсява по-малко от въглищата, ще може да помогне на страната му да извърши енергиен преход към въглеродна неутралност през 2050 година.

Италия се отказа от ядрената енергия с референдум в края на 80-те години на миналия век след аварията в Чернобил. Според министъра на околната среда повечето анализатори смятат, че възобновяемите източници се комбинират добре с ядрена енергия, но сегашното правителство не смята да работи в посока на изграждане на ядрени реактори и това ще бъде оставено в ръцете на следващите правителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още