IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската OMV Petrom откри най-голямото си петролно находище от десетилетия

То се намира в Южна Румъния и съдържи над 30 млн. барела петролен еквивалент

21:59 | 14.06.23 г. 1
Снимка: OMV Petrom
Снимка: OMV Petrom

Румънската петролно-газова група OMV Petrom, в която мажоритарен дял държи австрийската OMV, обяви във вторник, че е открила нови находища на суров петрол и природен газ, равняващи се на около три четвърти от общия ѝ добив през 2022 г., съобщи Ройтерс.

Това е най-голямото находище на суров петрол, което OMV Petrom прави от десетилетия, се казва в съобщение на компанията. То се намира в Южна Румъния и съдържи над 30 млн. барела петролен еквивалент, които могат да бъдат извлечени.

 „Новите открития ще допринесат за ограничаване на спада на нашия добив и за непрекъснатостта на доставките на основни продукти за икономиката“, казва Кристиан Хубати, член на борда на компанията, отговарящ за проучването и добива.

Находищата са в три области, като най-голямото е в южния окръг Олт, близо до съществуващо съоръжение за добив на компанията, и е открито в резултат на нейната стратегия за проучвания в близост до вече налична инфраструктура.

Откритието става факт, докато OMV Petrom се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям офшорен газов проект в Черно море заедно с държавната газова компания Romgaz.

OMV Petrom обяви по-рано, че очаква решение около средата на тази година за газовия проект Neptun Deep, който се оценява на около 4 млрд. евро. Плановете за развитие на проекта по-рано бяха забавени от данъци и регулации, въведени без предизвестие. През май румънските законодатели промениха закона и наложиха допълнителен данък върху рафинирания петрол, който засяга и OMV Petrom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Кисимов
преди 10 месеца
За всеки румънец ще има по варел нафта на сезон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още