IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия си осигури още американски втечнен природен газ

Германска държавна компания ще купува 2,25 млн. тона годишно за период от 20 години

17:00 | 23.06.23 г.
Снимка: Eddie Seal/Bloomberg
Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Германия е подписала нов дългосрочен договор за внос на повече американски втечнен природен газ в рамките на усилията на Берлин да замени руската енергия в икономиката си на фона на войната на Москва в Украйна, пише Financial Times.

SEFE, или Securing Energy For Europe, компанията, родена от практическата национализация от Берлин на германските дейности на руската държавна компания „Газпром“, ще купува 2,25 млн. тона на година супер охладен газ от Venture Global LNG, американска компания за изграждане на терминали за износ по Мексиканския залив.

20-годишният срок на договора за доставки е индикация, че Германия, която започна да внася втечнен природен газ само преди седем месеца, очаква потреблението на газ да се запази в икономиката ѝ въпреки целта за намаляване с 95% на нетните въглеродни емисии до 2045 г. SEFE е изцяло собственост на германската държава.

Главният изпълнителен директор на SEFE Егберт Лаеге заяви, че сделката е „още една важна крачка в мисията ни да осигурим енергия за европейските клиенти“ и ще „допринесе за допълнителна диверсификация и устойчивост“ на доставките за континента.

Главният изпълнителен директор на Venture Global Майк Сабел похвали „стратегическото партньорство“ с Германия, като заяви, че за компанията му е „чест да подкрепи ключов американски съюзник“.

Компаниите не съобщават на каква цена е продаден газът, който се равнява на около 5% от търсенето в Германия.

Сделката е вторият 20-годишен договор на Германия с Venture Global след друг за 2 млн. тона на година, подписан от комуналната компания EnBW, в която мажоритарен собственик е югозападната провинция Баден-Вюртемберг. Договорите ще направят Venture Global най-големия доставчик на втечнен природен газ за Германия.

Миналата година германската компания RWE постигна сделка за внос на катарски втечнен природен газ за 15 години, значително по-кратък период от искания от персийската държава, която преди това беше подписала договори с китайски компании за 27 години. Норвежката Equinor също подписа тази седмица 15-годишен договор с базирания в САЩ износител Cheniere Energy.

Американският износ на втечнен природен газ за Европа нарасна миналата година, след като енергийната криза се задълбочи, а цените на газа се повишиха. Доставените над 40 млн. тона смекчиха недостига на газ. Допълнителните потоци помагат на Европа да изгради големи газови запаси, докато се подготвя за зимата на 2023 г.

Германия, която десетилетия изграждаше индустриален сектор, разчитащ на евтиния някога руски газ, понесе особен удар от загубата на доставки след пълномащабната инвазия на Москва в Украйна и мистериозните експлозии миналата година, които разрушиха части от газопровода „Северен поток“.

Преди енергийната криза Германия беше единствената голяма икономика в Европа без капацитет за внос на втечнен природен газ, толкова силна беше зависимостта ѝ от тръбния газ от Русия.

Но през последните 18 месеца страната си осигури няколко плаващи терминала за втечнен природен газ. От декември насам тя е внесла 2,4 млн. тона втечнен природен газ, сочат данни на Refinitiv. Над 70% от него е дошъл от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още