IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската State Grid избира сигурността на доставките пред екологичните цели

Най-голямата комунална компания в света сигнализира, че ще има преход, но не на всяка цена и не толкова бързо

20:34 | 27.06.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската държавна електроразпределителна компания State Grid Corp. ще даде приоритет на предотвратяването на прекъсвания на електричеството пред дългосрочната си цел за декарбонизиране на енергийния микс на страната, съобщава Bloomberg, цитирайки изказване на Син Баоан, председател на най-голямото дружество за комунални услуги в света.

Изправен пред прекъсвания на електричеството преди разгара на лятото, което предизвиква способността на Китай да достави нужната енергия на домакинствата и бизнеса в опит да ускори възстановяването си след анти-Covid мерките, операторът – доставящ електричество на над 80% от населението в страната – посочи, че поддържането на захранването остава основен приоритет.

„Трябва да се придържаме към посоката на зелена и нова енергия, но с предпоставката да гарантираме стабилни доставки“, изтъква Син по време на Световния икономически форум в Тиендзин, често определян като „летния Давос“.

Приоритетите на State Grid са съобразени с тези на правителството. Президентът Си Дзинпин заяви в края на миналата година, че в преследването на енергийния преход е важно Китай да „изгради новото, преди да изхвърли старото“, като даде да се разбере, че въглеродно интензивната инфраструктура на страната ще продължи да работи поне в обозримо бъдеще.

Това лято високите температури и нарастващата употреба на климатици ще доведат до драстичен скок в търсенето на електроенергия в пиковите часове. В Баотоу, основен център за производство на чиста енергия във Вътрешна Монголия, някои соларни паркове трябваше да намалят производството тази седмица поради ограничения в захранването. Син предупреди, че е вероятно това да не е изолиран случай.

„Има драстично увеличение на потреблението на енергия в Китай“, изтъква той, добавяйки: „През 2023 г. общите изисквания за мощност ще бъдат удовлетворени, но в определени региони в пиковите часове може да има някои малки пропуски“.

Въпреки че работи за предотвратяване на прекъсвания в електрозахранването, State Grid също така инвестира в широк набор от технологии за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива. Те включват далекопроводи, големи станции за съхранение на енергия и места за зареждане на електрически превозни средства, подчертава още Син. Досега този план работи – Китай е инсталирал рекордни количества възобновяеми източници през последните години, без да претоварва мрежата.

Предстои обаче още много работа. BloombergNEF изчислява, че разходите за мрежата ще трябва да бъдат средно 136 млрд. долара годишно до 2050 г., за да бъде постигнат въглероден неутралитет. Целта на Китай е да постигне това десетилетие по-късно. Само през миналата година в страната бяха похарчени около 75 млрд. долара за поддържане на мрежата.

Критиците твърдят, че State Grid и нейната дъщерна фирма China Southern Power Grid Co. трябва да свържат по-добре различните региони, за да осигурят нужното електрозахранване, без да строят повече въглищни централи. Син казва, че компанията му приема задачата сериозно.

„Като най-голямата енергийна компания в Китай, ние изпълняваме своята роля за енергийния преход и в изграждането на нов тип електроенергийна система в Китай“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: evlogi ама и ти нещеш да живееш в китай... нали? офффф, защо съсипахме така образованието у нас.... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Президентът Си Дзинпин заяви в края на миналата година, че в преследването на енергийния преход е важно Китай да изгради новото, преди да изхвърли старото...Ето това им е трудно да го разберат екстремистите.Като поставиш каруцата пред коня, едва ли ще стигнеш далеч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още