IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: България няма готовност за доставки на горива, ако "Нефтохим" спре работа

По-скъпият петрол на световните пазари оскъпява бензина у нас, казва главният юрист на организацията

12:44 | 02.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България ще се справи трудно, ако рафинерията "Нефтохим" спре работа, смята главният юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев. Пред БНР той обясни, че липсва ключова инфраструктура, включително и достатъчно влакови цистерни, които да пренасят горивата при нужда.

"Има доста проблеми, които могат да се случат, но решението за това е политическо", допълни Бенчев. Неговият коментар е свързан със скандалите около прекратяването на концесията на пристанище Росенец, използвано от "Лукойл" за доставки на петрол. Компанията може да продължи да използва терминала, но заплащайки пристанищни вместо концесионни такси.

Алтернативни източници на горива, ако руската компания преустанови работата на рафинерията, са Гърция и Румъния, но производствената цена на горивата в двете държави е с 15-20 стотинки по-висока, каза още Бенчев и допълни, че и в двете държави няма много излишни количества горива.

И в Гърция, и в Румъния за производството на горива не се използва руски петрол. България обаче се ползва от дерогация от европейското ембарго и в рафинерията се използва сорта "Уралс", чиято цена е ограничена до 60 долара от Г-20, ЕС и още няколко държави.

Министърът на икономиката Богдан Богданов отказа да коментира пред Investor.bg какви количества руски петрол използва "Лукойл". Преди да влезе в сила петролното ембарго на ЕС, през цялата 2022 година руският "Уралс" е бил около 90% от микса на рафинерията, съобщи пред Народното събрание в края на миналата година директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски. От неговите коментари стана ясно, че преди войната руският петрол е бил около 50% от микса, който преработва "Лукойл".

Пред БНР Бенчев също коментира цената на горивата на българския пазар. Той отчете повишаването в последните дни се дължи на пазара - цената на сорта "Брент" вече достигна 85 долара за барел заради опасенията за намаляване на доставките след решенията на ОПЕК+ да ограничи добивите. По-високите пазарни цени на петрола на световните пазари водят до повишение на цената на бензините у нас с между 8 и 10 стотински, изчисли Бенчев.

Пропан-бутанът пък поскъпва, тъй като от 1 август се връщат акцизната ставка и това води до допълнителни 20-25 стотинки с ДДС върху литър от горивото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Chukan Kirilov
преди 8 месеца
Аз не разбирам този от БПГА ли е или от РПГА, руската. Какво толкова защитава монополиста, вместо да ги накара с юридически средства да намалят цените. Какво е общото между цената за барел 80-85 долара и сорт Уралс, който струва максимално 60 долара. Отговор - БПГА или по-скоро главният
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още