IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската Contract Energy очаква да генерира над 95% от енергията от ВЕИ през 2027 г.

Компанията е заделила 720 млн. долара за строеж на два геотермални проекта, първият от които ще бъде готов още тази година

17:00 | 14.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителя на електроенергия Contract Energy очаква повече от 95% от енергията, която генерира от мощности в Нова Зеландия, да идва от възобновяеми източници до средата на 2027 г., докато компанията напредва в ангажимента си да изгражда нови геотермални и соларни централи, съобщава Bloomberg.

Компанията планира да кандидатства за разрешително за изграждане на 160 мегаватов соларен парк северозападно от Окланд преди края на тази година. Окончателното инвестиционно решение за подобен парк край Крайстчърч се очаква през следващите няколко месеца.

Базираният в Уелингтън производител на електроенергия вече е заделил близо 1,2 млрд. новозеландски долара (720 млн. долара) за строеж на два геотермални проекта на Северния остров, първият от които е планиран да бъде завършен още тази година. Окончателното инвестиционно решение се очаква в началото на 2024 г. и за нова 180-мегаватова геотермална централа близо до Таупо.

Нова Зеландия генерира повече от 80% от своята електроенергия от възобновяеми източници, като правителството се стреми да повиши техния дял в микса до 100% през 2030 г. Миналата седмица BlackRock Inc. обяви фонд от 2 млрд. новозеландски долара, насочен към инвестиране в проекти за зелена енергия в страната.

Докато добавя нови мощности за възобновяема енергия, Contact спира работещи с газ централи. Освен това компанията проучва система от стационарни батерии за повишаване на сигурността на доставките.

„С въвеждането на повече променливи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), батериите в мрежовия мащаб ще играят важна роля, като съхраняват енергия по време на периоди на ниско търсене и вливат енергия в мрежата по време на пиково търсене“, изтъква главният изпълнителен директор Майкъл Фюдж. „Тази инвестиция ще намали зависимостта ни от газовите инсталации“, добавя той.

Капиталовите разходи на Contact за проекти за растеж възлизат на 472 млн. новозеландски долара през 12-те месеца до 30 юни, като компанията предвижда да похарчи до 500 млн. новозеландски долара през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
хммм ... интересно ... газ газят пък фотоволтаици , геотермална енергия , вятър , батерии ... занимателна работа , и токът е колкото у нас , на въглища и атоми ... сигурно са пуснали некой кабел по дъното на океана и си точат от Поднебесната ефффтинко ... нема как да е друго ... имат геотермални централи колкото за един хилядник ... и токът от тях е $70 за МВтч ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още