IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер ще посети АЕЦ „Фукушима“ преди старта на изпускането на водата

Фумио Кишида ще се срещне в понеделник с високопоставени членове на организации, представляващи рибарите, за да потвърди безопасността на инициативата

12:45 | 19.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Японският премиер Фумио Кишида ще посети атомната централа „Фукушима“ в неделя преди окончателното решение относно това кога да започне изпускането на отпадъчни води в Тихия океан от авариралото съоръжение, съобщава Ройтерс.

„Правителството се намира в последния етап, когато трябва да се вземе решение“, заяви Кишида.

Той отказа да посочи кога ще започне изпускането на водата от резервоарите.

Япония планира да изпусне в океана количество отпадъчна вода, достатъчно, за да запълни 500 плувни басейна с олимпийски размери, която беше използвана за охлаждане на съоръжението след аварията му на 11 март 2011 г.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри миналия месец изпускането на радиоактивна вода, за която Япония твърди, че вече не може да съхранява на място, но Токио отложи да осъществи това преди визитата на Кишида във Вашингтон, за да избегне търкания със съседна Южна Корея.

В петък Япония, САЩ и Южна Корея се споразумяха да задълбочат военните си връзки, за да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай в Източна Азия.

Планът за отвеждане на повече от милион тона отпадна вода в Тихия океан от атомната централа, собственост на Tokyo Electric Power Company (Tepco), беше силно разкритикуван от Пекин, който забрани вноса на някои морски дарове от Япония.

Кишида ще се срещне с високопоставени членове на организации, представляващи рибарите, в понеделник, за да потвърди безопасността на инициативата и да потърси тяхното разбиране, съобщи вестник Asahi, цитирайки правителствени източници.

Кабинетът на Кишида ще вземе окончателно решение за старта на изпускането на водата на среща на министри веднага на следващия ден, добавя Asahi.

Япония заяви, че ще премахне повечето радиоактивни елементи от водата, с изключение на трития, - изотоп на водорода, който трябва да се разрежда, защото е труден за филтриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още