IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрението на японския премиер пада заради изпускането на водата от „Фукушима“

Като друг основен проблем за спадащото доверие в кабинета се посочват проблемите около въвеждането на единна национална лична карта

11:05 | 17.07.23 г.
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепата за кабинета на японския министър-председател Фумио Кишида пада на фона на опасенията относно решението за изпускане на водата от АЕЦ „Фукушима“ и проблемите с въвеждането на единна национална лична карта, съобщава Bloomberg, цитирайки проучване, проведено от Kyodo News.

Анкетата показва, че подкрепата за Кишида е спаднала с 6,5 процентни пункта спрямо предходното проучване до 34,4%, доближавайки се до най-ниското ниво, откакто премиерът встъпи в длъжност през 2021 г.

Отделно проучване на Asahi установява, че степента на одобрение на кабинета е спаднала с 5 процентни пункта до 37 на сто, което също се приближава до историческото дъно от 34%.

Друга анкета, тази на вестник Sankei, показва, че одобрението за Кишида се е понижило за трети пореден месец до 41,3%.

Проучванията изтъкват, че сред основните причини за спада в одобрението изпъкват липсата на достатъчно подробна информация около решението на правителството и местните регулатори за отвеждането в Тихия океан на водите, използвани за охлаждане на авариралата АЕЦ „Фукушима“, и продължаващата работа по реформата за личните документи.

Миналия месец Кишида обеща, че ще реши проблемите с въвеждането на национална лична карта, която трябва да стане по същество задължителна от следващата есен, и изрази опасения относно нередностите при обработката на лични данни и тяхното изтичане.

Междувременно планът на Tokyo Electric Power Co. да изпусне отпадъчните води от АЕЦ „Фукушима“ - равняващи се по обем на около 500 плувни басейна с олимпийски размери - предизвика яростни критики от Китай и други съседни страни.

Около 80% от респондентите в анкетата на Kyodo споделят, че обяснението на правителството за отпадъчните води от атомната електроцентрала е недостатъчно, докато 74,7% казват, че текущият преглед на казусите, засягащи националната лична карта, няма да разреши генералния проблем.

Анкетираните също остават скептични към мерките на правителството за справяне с намаляващата раждаемост в страната. Около 65% от респондентите в проучването на Asahi изразяват неодобрение, докато подобен брой изтъкват, че не очакват мерките да подобрят раждаемостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още