IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските ресторанти в Китай се страхуват от фалит заради решението за водите на "Фукушима"

Китай е най-големият вносител на японски морски продукти

14:58 | 31.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Минали са само малко повече от три седмици Китай, откакто увеличи проверките върху вноса на храни от Япония заради опасения от радиация, но Казуюки Таниока вече се страхува за бъдещето на своя елитен суши ресторант в Пекин, съобщава Ройтерс.

Подобно на повечето ресторанти в Китай, осемгодишният Toya на Таниока се бори с дългогодишните ограничения на COVID-19, чието разхлабване започна едва в края на миналата година.

Сега той не само трябва да се справи с недостига на клиенти, ами и на морски дарове заради намерението на Япония да изхвърли в морето преработена радиоактивна вода от засегнатата от авария атомна електроцентрала "Фукушима".

"Много се притеснявам дали ще можем да се справим", казва 49-годишният готвач ресторантьор от Кумамото, Южна Япония. "Невъзможността да внасяме хранителни съставки е наистина въпрос на живот и смърт за нас".

Китай е най-големият вносител на японски морски продукти. Малко след цунамито и земетресението през 2011 г., които повредиха централата във Фукушима, страната забрани вноса на храни и селскостопански продукти от пет японски префектури. По-късно Китай разшири забраната си, която сега обхваща 10 от общо 47 японски префектури.

Страната остава най-големият японски пазар за износ на морски дарове.

Най-новите ограничения за внос бяха наложени този месец, след като ядреният надзор на ООН одобри плановете на Япония да изхвърли обработената вода. Китай остро разкритикува този ход, който срещна съпротива и в родината, заявявайки, че изхвърлянето застрашава морския живот и човешкото здраве.

Оттогава вносът почти е спрял, като някои японски служители се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. По-строгите китайски проверки доведоха до огромни забавяния на митниците, а строгите предупреждения отблъснаха клиентите: в китайските социални медии се появиха публикации и хаштагове, че японската храна е радиоактивна и трябва да бъде бойкотирана.

"Китай твърди, че водата е замърсена, а Япония - че е пречистена", казва 67-годишният Кенджи Кобаяши, друг собственик на японски ресторант в Пекин, който този месец е загубил близо една трета от клиентите си.

"Разликата между двете гледни точки е огромна и е трудно да се разбере", добавя той.

Алтернативни източници

Доставчиците на морски дарове също изпитват затруднения.

Времето за изчакване в китайските пристанища се е увеличило от между два и седем дни на около три седмици, заяви говорител на голям доставчик на морски дарове, като добави, че компанията планира да заобиколи тези ограничения, като пренасочи доставките към трети страни. Говорителят е отказал да назове името на компанията, опасявайки се от ответни действия от страна на китайските власти.

"В момента нямаме доставки за Китай", казва Тамоцу Фукуока, директор и главен мениджър продажби в Aomori Chuosuisan Co, търговец на едро на морски дарове, базиран в Северна Япония.

"Ако продуктите бъдат спрени на митницата, ще трябва да похарчим много за складови такси, а това е нещо, което не искаме да се случва".

Въпреки че японските власти призоваха китайските си партньори, особено втория по големина пазар - Хонконг, да избегнат забраната, няколко китайски ресторантьори заявиха, че одобряват по-строгите проверки. "Всяко правителство трябва да носи отговорност за безопасността на своите граждани", казва Дуан, почитател на японски ресторант в Пекин. "Благодарение на политиката на правителството се чувстваме спокойни".

Тъй като Япония трябва да започне да изхвърля водата от Фукушима след няколко седмици, някои японски ресторантьори заявиха, че адаптират менютата си и се снабдяват със съставки от други места, за да оцелеят.

"Основният ни фокус е да се снабдяваме с морски дарове в рамките на Китай или да се снабдяваме от други чуждестранни доставчици", казва Таниока. "Ако тези усилия се увенчаят с успех, има вероятност бизнесът ни да продължи и в бъдеще".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още