IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия може да се сблъска с недостиг на електроенергия през следващите 10 години

Рисковете от подобен сценарий нарастват, тъй като страната предвижда да закрие 62% от своите въглищни мощности, които са в основата на енергийния ѝ микс

12:35 | 31.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Националният електроенергиен системен оператор на Австралия предупреди за рискове от недостиг на енергия през следващите 10 години, тъй като страната ще затвори 62% от своите въглищни мощности, които все още осигуряват по-голяма част от електроенергията, съобщава Bloomberg.

Рискове по отношение на надеждността на производството и доставката на електричество се наблюдават в щата Виктория от това лято, като подобно нещо се очаква да се случи и в Нов Южен Уелс от 2025-2026 г., заяви в четвъртък Australian Energy Market Operator (AEMO) в доклад относно състоянието на националната енергетика.

Очаква се търсенето на електроенергия да продължи да расте заедно с населението и икономиката и е изключително важно планираните инвестиции в проекти за пренос, производство и съхранение да бъдат „бързо реализирани“, става ясно още от доклада.

„Въпреки че нашият основен сценарий показва повишен риск по отношение на надеждността, той не отразява потенциала за надеждност на 248-те гигавата от предложените проекти за генериране и съхранение, на действащите проекти за пренос и текущите енергийни програми на правителството“, изтъква главният изпълнителен директор на AEMO Даниел Уестерман.

Енергийните компании се стремят да изведат от експлоатация своите застаряващи въглищни централи, тъй като са изправени пред нарастваща конкуренция в лицето на дружествата, които произвеждат възобновяема енергия чрез соларни или вятърни паркове, и които са притиснати от страна на акционерите да ускорят декарбонизацията.

Инвестициите в мащабни проекти за възобновяема енергия в Австралия скочиха със 145% през 2022 г. до около 5,9 млрд. долара, с инсталирани около 5 гигавата мощности на слънчева и вятърна енергия, изчислява BloombergNEF.

Предстоящото лято в южното полукълбо вероятно ще бъде по-горещо от последните години, което ще доведе до повишено търсене на електроенергия и „известен риск“, добавят от AEMO. Подобни рискове бяха смекчени с допълнителни 3,4 гигавата нов капацитет за генериране и съхранение на енергия, инсталиран от миналото лято, става ясно още от доклада.

Инвестиции в чиста енергия в Австралия. Източник: BloombergNEF Инвестиции в чиста енергия в Австралия. Източник: BloombergNEF

През 2021 г. Австралия отчете рекордно големи количества произведена зелена електроенергия. Данните на местните власти показват, че през въпросната година възобновяемите източници стоят зад 31,4% от произведената електроенергия в страната.

Междувременно Австралия залага на големите стационарни батерии за съхранение на енергия, като към началото на август страната разполага с най-малко 250 проекта с потенциален капацитет от почти 130 хил. мегаватчаса.

Експлоатацията на надеждна нисковъглеродна енергийна система може да се гарантира само чрез стабилно съхранение на енергия, като инвестициите стават все по-наложителни, тъй като планът за закриване на въглищните активи се ускорява, изтъква Тим Джордан, член на Австралийската комисия за енергийния пазар и правителствен съветник по енергетиката политика.

Според него страната трябва да задели около 64 млрд. австралийски долара (43 млрд. долара), за да изгради достатъчно съоръжения за съхранение на енергия до 2050 г. Това е част от стратегията за разширяване на чистата енергия, което може да струва до 242 млрд. австралийски долара и също така да включва големи нови инсталации на соларна и вятърна енергия, както и хиляди километри нови електропроводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
хихи ... имат предложен и спрян проект за ядрен реактор , икономически изключително неизгодно ... то и у нас е така , ама кой да чуе ... има предложени около 7-8 проекта за нови газови и въглищни мощности , но всичките са спряни и отказани поради икономическа нецелесъобразност . до 2027 имат одобрени около 12 вятърни парка и около 15 фотоволтаични и незнамсиколко батерии ... новите им фотоволтаични паркове са всичките задължително с батерии , и в Португалия така . някой да не се е "начишкал" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 7 месеца
Неописуеми количества зелен хайвер. А ток няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още