IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се охлажда и засилва аргументите за запазване на лихвите

Индексът на потребителските цени е нараснал с 4,9% през юли, по-слабо от очакванията на икономисти

13:33 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Месечният темп на инфлацията в Австралия се е забавил повече от очакваното през юли, отразявайки тенденциите в световен мащаб и подкрепяйки тезата на Австралийската централна банка да удължи паузата в затягането на политиката си на срещата следващата седмица, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI) е нараснал с 4,9% през юли спрямо година по-рано, в сравнение с оценката на икономисти за 5,2%, сочат данни на статистическата служба (Australian Bureau of Statistics) от сряда. Това е третото поредно забавяне на инфлацията, като Австралийската централна банка прогнозира, че инфлацията ще се забави до целевото равнище от 2-3% до края на 2025 г.

Забавящата се инфлация в Австралия показва, че мерките на Австралийската централна банка са ефективни. Графика: Bloomberg Забавящата се инфлация в Австралия показва, че мерките на Австралийската централна банка са ефективни. Графика: Bloomberg

Отслабването на ръста на цените ще бъде добра новина за гуверньора Филип Лоу, който реши, че паричната политика на регулатора ще бъде съобразена с данните, след като повиши лихвите 12 пъти от май 2022 г. насам. Очакванията, че резултатите ще позволят на Австралийската централна банка да запази позицията си във вторник, доведоха до допълнително отслабване на австралийския долар и понижение на доходността по чувствителните към паричната политика тригодишни облигации, а акциите поскъпнаха.

„Със забавянето на инфлацията в световен мащаб, включително в Австралия, няма силен аргумент за повишението на лихвите през септември“, заяви Калам Пикеринг, икономист в глобалния сайт за работа Indeed Inc. „По-слабият от очакваното ръст на заплатите и заетостта, а също и тези месечни данни за инфлацията ще подкрепят решението лихвите да останат на същото ниво.“

Забавянето на ръста на потребителските цени показва колко по-предпазлива е Австралийската централна банка със затягането на паричната си политика в сравнение с други световни институции. През настоящия цикъл тя повиши лихвите с общо 4 процентни пункта в сравнение с увеличението от 5,25 пункта на Нова Зеландия и САЩ.

За резултатите помогнаха и помощите на австралийското правителство за компенсиране на растящите разходи за енергия. „Ако изключим влиянието на помощите от данните през юли 2023 г., цените на електроенергията щяха да се повишат с 19,2% през юли“, изчислява Мишел Марквард, ръководител на статистиката за цените в ABS.

През 12-те месеца до юли електроенергията е поскъпнала с все така сериозните 15,7%.

Тримесечният доклад за инфлацията от днес показа още, че  най-голям принос за годишното ускорение имат цените на жилищата (повишили се с 7,3%) и храните и безалкохолните напитки, които са поскъпнали с 5,6%. Цените на автомобилните горива компенсираха частично тези повишения със спад от 7,6%, а плодовете и зеленчуците са поевтинели с 5,4%.

Годишният съкратен среден индекс на потребителските цени, друг основен измерител за инфлацията в Австралия се е понижил до 5,6% през юли от 6% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още