IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лоу: Австралийската централна банка вече може да рекалибрира политиката си

В края на своя мандат той призна, че съжалява за стимулите от времето на пандемията, които допринасят за високата инфлация

16:40 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Напускащият поста си като гуверньор на Австралийската централна банка Филип Лоу заяви, че паричната политика на регулатора вече е навлязла във „фаза на рекалибриране“, при която вероятно ще трябва да прави само малки корекции спрямо данните, съобщава Bloomberg.

В последната си полугодишна реч като председател на регулатора в сградата на парламента в Канбера в петък, Лоу заяви, че централните банкери оставят възможностите за по-нататъшно затягане на паричната политика отворени, докато оценяват в каква посока ще се променят цените на услугите и потреблението на домакинствата.

„Всъщност едва през тази година политиката стана рестриктивна и все още усещаме последиците от това“, заяви Лоу пред депутатите. „Виждам, че сега наистина сме достигнали третата фаза и това е фазата на калибриране.“

Акцентирайки върху по-високата цел на Австралийската централна банка за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, след като за 16 месеца ги повиши общо с 4 процентни пункта, Лоу заяви: „ние сякаш се намираме в една такава среда, в която просто правим, надявам се, малки корекции с цел да калибрираме политиката“.

Предположението на гуверньора, че може да се наложи по-нататъшно затягане на паричната политика, накара трейдърите да повишат залозите си за окончателно повишение на лихвите. Пазарите оценяват на около 70% вероятността Австралийската централна банка да повиши основната си лихва от сегашните 4,1% на 4,35% до февруари.

Регулаторът в Австралия „си задава същия въпрос, който и повечето централни банки – дали ограниченията са достатъчно ефективни?“ коментира Су-Лин Он, главен икономист в Royal Bank of Canada. „Има доста препятствия за по-нататъшните повишения и данните би трябвало да ни изненадат положително.“ Тя очаква банката да повиши лихвите си отново, вероятно през последното тримесечие на тази година.

Австралийската централна банка затяга паричната си политика по-бавно спрямо голяма част от регулаторите на другите развити страни, тъй като Лоу се опитва да запази скорошния ръст на работните места, докато инфлацията се забавя. Централната банка остави повишенията на пауза при последните си две срещи, въпреки че ръстът на индекса на потребителските цени (CPI) от 6% остава висок. Прогнозите са, че инфлацията ще се върне в рамките на целта на банката от 2-3% едва в края на 2025 г.

Общото повишение на лихвите в Австралия с 4 процентни пункта до момента е доста по-малко от това на Федералния резерв от общо 5,25 пункта.

„Тъй като от известно време насам инфлацията е значително над целевото равнище, Управителният съвет иска да бъде достатъчно сигурен, че инфлацията ще се върне към целта си през настоящия прогнозен период“, заяви Лоу в увода на речта си. „Ще направим необходимото, за да постигнем този резултат.“

Изявата на Лоу идва около месец преди неговият заместник Мишел Бълок да поеме ръководството на банката. Процедурата в петък беше водена почти изцяло от Лоу, а Бълок се въздържа от коментар по въпросите, свързани с политиката.

Гуверньорът, подобно на колегите си по света, беше изненадан от стабилността на пазара на труда в Австралия. Безработицата е на ниво от 3,5%, отчетено за последен път в Австралия през 70-те години на миналия век.

„Искаме хората да разберат, че действаме в съответствие с нашата рамка и че сме готови да следваме курса, който няма да доведе до повишаване на нивото на безработица в бъдеще“, каза той пред парламентарна група. „И в момента смятаме, че все още поддържаме този курс.“

В световен мащаб, гуверньорът предупреди, че международните пазари може би подценяват рисковете от упоритата инфлация на цените на услугите. Той също така заяви, че съществуват сериозни опасения за икономическото състояние на Китай - най-големия търговски партньор на Австралия.

На въпрос дали съжалява за седемгодишния си мандат, Лоу каза, че банката под неговото ръководство е стимулирала прекалено много икономиката по време на пандемията „и това е допринесло за проблемите с инфлацията сега“.

„Не разбирахме напълно естеството на пандемията, колко дълго ще продължи и какви ще са последиците за икономиката“, призна той. „Затова ми се иска, когато обръщам поглед към миналото сега, да сме имали възможност да разберем това по-добре.“

В един момент Лоу беше попитан дали оттук нататък ще действа повече като бившия министър-председател Тони Абът, който след напускането на поста си отстояваше пламенно и борбено позицията си публично, или на Джулия Гилард, която беше по-сдържана.

„Не мисля, че ще бъда като нито един от двамата“, отговори Лоу. Основната му цел след Австралийската централна банка? Да намали хендикапа си за голф до „едноцифрено число“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още