IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На инфлацията в Австралия ще ѝ отнеме повече време, докато се върне към целта си

От Австралийската централна банка очакват ръстът на БВП да се забави до 0,9% до края на тази година

11:33 | 04.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg
Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка ревизира леко своите оценки за икономическия растеж в посока надолу и новата ѝ прогноза за инфлацията е, че тя ще се върне в границите на целевия диапазон от 2-3% към края на 2025 г., подсказвайки, че лихвите може да останат високи за по-дълго време, пише Bloomberg.

Централната банка очаква общата инфлация да се забави до 2,8% до декември 2025 г. – това е първият път през този период на прогнози, в който индексът на потребителските цени (CPI) попада в рамките на целта си, показва тримесечното изявление на централната банка по паричната политика, публикувано в петък. През май Австралийската централна банка прогнозира инфлация от 3% до средата на 2025 г., а новата прогноза беше повишена за до 3,1%.

Очаква се ръстът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0,9% тази година, което е спад от преди прогнозираното ниво от 1,2%, а след това да се ускори до все още слабите 1,6% година по-късно.

Прогнозите се основават на това, че се очаква основният лихвен процент да бъде повишен до 4,25% до края на тази година, след което да бъде понижен до 3,25% до края на 2025 г., и подчертават по-предпазливия подход на регулатора на Австралия в цикъла му на затягане в сравнение с останалите централни банки. Лихвените повишения от общо 4 процентни пункта на Австралийската централна банка са доста под тези от общо 5,25 процентни пункта на Федералния резерв.

Много икономисти, включително от ANZ Bank и Commonwealth Bank of Australia, сега очакват „удължена пауза“ от страна на Австралийската централна банка при текущата лихва от 4,1%.

„Текущата оценка на Борда е, че рисковете около прогнозите за инфлацията като цяло са балансирани“, заявяват централните банкери. „Но признаваме, че изясняването на възходящите рискове би увеличило вероятността инфлацията да остане висока за по-дълго време и да се повишат средносрочните инфлационни очаквания“.

Банката предупреди, че „ако инфлационните очаквания се повишат, това ще доведе до още по-високи лихви, по-значително забавяне на икономиката и по-голямо увеличение на безработицата, за да се върне инфлацията към целта“.

От Австралийската централна банка отново подчертаха, че инфлацията от около 6% е „твърде висока“, като цените на услугите вероятно ще се задържат известно време, поддържани от напрежението на пазара на труда и нарастващите разходи за енергия. Ръстът на цените на наемите също ще остане висок, тъй като населението се е увеличило рязко и през последните тримесечия още повече стимулира търсенето на и без това затегнатия пазар.

Друг фактор, допринасящ за ускорението на инфлацията, е силният ръст на заплатите, който се очаква да достигне темп от 4,1% тази година, при първоначална прогноза от 4% през май. Регулаторът отбеляза вероятността от трайно повишаване на заплатите на персонала и слабото нарастване на производителността като един от възходящите рискове за инфлацията. От друга страна, отслабването на глобалния ценови натиск и по-слабата инфлация в Китай биха могли да понижат общите потребителски цени.

Прогнозите включват и по-висок темп на растеж на лихвите през прогнозния период, отколкото три месеца по-рано, „заради увеличенията на основния лихвен процент през май и юни. Но има и други сили, които действат в обратна посока, включително по-високия от очаквания прираст на населението и по-ранното от очакваното възстановяване на утвърдения жилищен пазар“, заяви Австралийската централна банка.

След публикуването на съобщението на банката пазарната реакция бе слаба.

Пазарът на имоти в Австралия претърпя изненадващ обрат, нараствайки за пет последователни месеца до юли на фона на общите ефекти от високото търсене, стимулирано отчасти от силния растеж на населението и ограниченото предлагане. Освен това строителната активност продължава да бъде затруднена от ограниченията в капацитета поради недостиг на работна ръка и затягането на финансовите условия.

Австралийската централна банка изтъкна потреблението на домакинствата като „ключов източник“ на несигурност, въпреки че устойчивият пазар на труда и по-високите цени на жилищата вероятно ще подобрят настроенията.

Централната банка очаква забавяне на растежа на потреблението на домакинствата до 1,3% до края на 2023 г. от 5,4% миналата година. Това е сериозна пречка за икономиката в по-широк смисъл, като се има предвид, че частното потребление генерира две трети от брутния вътрешен продукт (БВП) на Австралия.

Очаква се безработицата да нарасне до 3,9% през тази година от сегашните 3,5% и след това постепенно да се повиши до 4,5% към средата на 2025 г., ниво все още по-ниско спрямо периода преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още