IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в британската АЕЦ Sizewell C се сблъскват със строги проверки по сигурността

Компаниите ще трябва да докажат, че отговарят на ключови критерии, включително, че имат опит в изпълнението на големи инфраструктурни проекти

14:27 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите в проектната атомна електроцентрала в Обединеното кралство Sizewell C ще бъдат изправени пред „строги проверки относно националната сигурност“ от страна на британското правителство, след като миналата година държавата изкупи дела на китайска компания в друг проект, съобщава Bloomberg.

Великобритания откри частния инвестиционен процес за атомната електроцентрала с мощност 3,2 гигавата, която се изгражда от френската Electricite de France SA (EDF). Компаниите ще трябва да докажат, че отговарят на ключови критерии, преди да започнат преговори за Sizewell C, включително опит в изпълнението на големи инфраструктурни проекти.

Обединеното кралство е особено чувствително относно допускането на други държави до ядрената си инфраструктура. Миналата година правителството пое дела на China General Nuclear Power Corp. в проекта Hinkley Point C от EDF след опасения за националната сигурност. И все пак прекалената придирчивост може да затрудни привличането на инвеститори за проекти, които се нуждаят от разходи за милиарди долари, като същевременно носи риск от превишаване на разходите и закъснения в изпълнението.

„Министрите ще търсят частни инвеститори, които могат да добавят стойност към проекта и ще приемат частни инвестиции само ако осигуряват стойност за парите, като същевременно укрепват енергийната сигурност“, става ясно от изявление на правителството.

Обединеното кралство си е поставило цел да изгради 24 гигавата ядрен капацитет до 2050 г., мащабна амбиция, която беше посрещната със скептицизъм. EDF вече изгражда Hinkley Point C - първата нова атомна станция в страната от над три десетилетия. Проектът обаче надхвърля бюджета и е изправен пред 15-месечно забавяне след неуспехи в строителството.

Двата реактора в Hinkley Point C, струващи общо 32 млрд. паунда (40 млрд. долара), трябва да бъдат въведени в експлоатация съответно през 2027 г. и 2028 г. Sizewell C вероятно ще се нуждае от подобни разходи, въпреки че EDF посочва, че може да ги намали, като повтори някои строителни процеси.

Междувременно страната се готви да посрещне зимата с по-малко електроенергия, генерирана от въглища. Британският мрежови оператор National Grid прекрати по-рано тази година преговорите с Drax Group и EDF относно възможността въглищните централи да останат активни в края на годината. Поради това двете енергийни компании започнаха да извеждат въпросните мощности от експлоатация.

Електроразпределителната мрежа на Великобритания ще има по-голям буфер срещу прекъсвания на електрозахранването тази зима благодарение на добавения капацитет от възобновяема енергия и очакваното по-слабо търсене.

Страната цели да затвори всичките си въглищни електроцентрали през следващите години като ключова стъпка към намаляване на въглеродните емисии от енергетиката.

През януари Великобритания поиска три въглищни енергоблока да бъдат готови за пускане, тъй като търсенето на електроенергия нарасна на фона на застудяването. Това беше първият път през въпросната зима, когато National Grid трябваше да използва резерва.

Преди това правителството обяви спасителна програма в размер на няколко милиарда паунда, за да помогне на компаниите на фона на растящите им сметки за енергия, които заплашват да доведат бизнесите до финансов колапс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още