IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да инвестира почти 14 трлн. долара в енергетиката до 2060 г.

С този план Пекин може да забави глобалното затопляне с 0,2-0,3°С до края на това столетие

14:48 | 02.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай планира да инвестира в енергийния сектор повече от 100 трлн. юана (13,7 трлн. долара) до 2060 година, пише Ройтерс, позовавайки се на публикация на агенция "Синхуа". Времево целта съвпада с плановете за въглеродна неутралност, които постави китайският президент Си Дзинпин. Изпълнител на мерките е държавната мрежова компания State Grid.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, ако бъде изпълнена, мярката ще ограничи повишаването на температурите с 0,2-0,3°С  до края на това столетие. Според изчисленията на учените, за да бъдат избегнати катастрофални промени в климата, глобалните температури трябва да се повишат с не повече от 2°С до края на това столетие.

Според публикацията на "Синхуа" енергийният сектор е основният източник на въглеродни емисии в китайската икономика. Китай емитира около 30% от всички парникови газове в световен мащаб.

През 2020 година президентът Си коментира, че страната му ще се стреми към въглеродна неутралност до 2060 година, но преди това, през 2030 година, ще има пик на емисии.

Комунистическата партия коментира през лятото, че тези планове вероятно ще се ускорят на фона на реформата в енергийния сектор. Местните власти обаче още защитават въглищните си мощности. Като пречка остават и дългосрочните договори, чрез които основно се търгува електроенергията в страната. Преди дни обаче стана ясно, че Китай работи за обединение на мрежите и спот търговия на пазарите.

През 2022 година най-големите енергийни компании в Китай са инвестирали 1,25 трлн. юана. Инвестициите в соларни централи са скочили с впечаляващите 232,7% до почти 287 млрд. юана (почти 40 млрд. долара). Плановете на Пекин са до 2025 година делът на възобновяемата енергия в микса да е 33% спрямо 28,8% през 2020 година.

По данни на EY Китай вече е третият по голeмина пазар на зелена енергия в света след САЩ и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
некой форумен енергетик нема ли да се изока ?! ама как така чайниците ще инвестират трилиони $$$ в енергетика ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още