IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК отново запази прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г.

Организацията се позовава на признаците за устойчива световна икономика засега тази година

17:05 | 12.10.23 г.
Снимка: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в четвъртък запази прогнозата си за сравнително силен растеж на световното търсене на петрол през 2023 г. и 2024 г. Организацията се позовава на признаците за устойчива световна икономика засега тази година и очаква допълнително увеличение на търсенето в Китай, съобщава Ройтерс.

Световното търсене на петрол ще се увеличи с 2,25 млн. барела на ден през 2024 г. спрямо ръст от 2,44 млн. барела на ден през 2023 г., заяви ОПЕК в месечния си доклад. И двете прогнози остават без промяна спрямо предишния месец.

Вдигането на блокадите заради пандемията в Китай помогна търсенето на петрол да се увеличи през 2023 г. ОПЕК последователно прогнозира по-силен ръст на търсенето за следващата година в сравнение с анализи на други организации, например Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„През 2024 г. се очаква стабилен ръст на световната икономика на фона на продължаващо подобрение в Китай, което допълнително ще засили потреблението на петрол“, казва ОПЕК в доклада.

ОПЕК и съюзниците ѝ, познати под името ОПЕК+, започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да подкрепят цените.

В доклада се казва още, че търсенето през останалата част на годината и през 2024 г. може да поеме удар в някои части на света и снижи прогнозите си за общото глобално търсене през текущото тримесечие и първите три месеца на 2024 г.

„Гледайки напред и въпреки необичайния сезонен ръст на търсенето на петрол за отопление, продължаващата несигурност и икономическо развитие в европейските държави от ОИСР и други райони, очакванията са това да повлияе на търсенето на петрол през останалата част от 2023 г. и през 2024 г.“, казва ОПЕК.

В доклада се твърди още, че производството на петрол в рамките на организацията е нараснало през септември въпреки обещаните понижения в доставките на ОПЕК+. Ръстът се дължи на увеличено производство в Нигерия, Саудитска Арабия и Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още