IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на газ може и да изненада изнервените европейски пазари

Анализите показват, че тенденцията се обръща и търсенето на газ се възстановява

21:17 | 06.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През октомври потреблението природен газ в Европа расте с 1%, сочат данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Това е първото увеличение на годишна база от началото на войната в Украйна и може да изненада и без това изнервените европейски пазари тази зима, пише Bloomberg.

Цената на природния газ в Европа започна да расте от есента на 2021 година и достигна рекордни нива през август 2022 година. Тогава и повечето потребители - домакинства и бизнес, рязко свиха потреблението. Реално ЕС изкара първата си зима без да разчита на руския търбен газ, именно заради липсата на търсене, а не само благодарение на топлата зима и увеличаването на дела на въглищата в енергийния микс. По данни на МАЕ страните от ЕС са намалили потреблението на газ с 13% (55 млрд. куб. метра), като свиването при индустрията е с впечатляващите 25 на сто.

 Но сега все по-отчетливо тенденцията се обръща, казва Гиорги Варха, изпълнителен директор на швейцарската MET International. Според него скоро може да се очаква битовото потребление да се върне до нивата отпреди войната.

Анализите на Bloomberg сочат същото - търсенето на газ за производство на електроенергия вероятно ще се върне до нивата отпреди войната през януари 2024 година, а икономически анализатори прогнозират, че спадът в индустриалното производство на ЕС ще се забави през първото тримесечие на следващата година.

Изпълнителният директор на Axpo Кристоф Бранд също споделя за "сигнали" от някои от своите клиенти за възстановяване на потреблението през следващите месеци.

Това може да се окаже проблем за пазарите, които още се борят да осигурят сигурност на доставките след една трудна зима, отбелязва още Bloomberg.

От началото на годината цената на природния газ е намаляла с повече от 40%, но волатилността на пазарите въобще не е изчезнала. По-дълъг от обичайното планов ремонт в Норвегия, стачка в Австралия, повреден газопровод на дъното на Балтийско море, както и кризата в Близкия изток водят до резки изменения на цената на нидерландската борса TTF. Статистиката на търговията показва, че цената се задържа под нивото от 50 евро за мегаватчас в последните седем дни, но това не означава, че няма да пак рязко увеличение. В обедната търговия на борсата цената се върти около нивото от 46 евро за мегаватчас.

Възстанвяването на потрблението все още е в много начална фаза и ще зависи до голяма степен и от цената на природния газ, сочат още разчетите на МАЕ.

В момента Европа изглежда добре подсигурена с природен газ - особено на фона на рекордните резерви от газ (по данни на Gas Infrastructure Europe 4 ноември газохранилищата са пълни до 99,5% от капацитета си). Но по-ниски от обичайното температури през зимата могат да повишат рязко потреблението на газ, а ако това е съпроводено с ниско производство на вятърните паркове и ръст на търсенето на втечнен газ в Азия, волатилността и рязкото повишаване на цените ще се завърне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 5 месеца
Потреблението на природен газ ще става все по-гоялмо заради ползите му... най-вече екологини. Незаменим е за мен лично природният газ. Осигурява ни спокойствие, че винаги разполагаме с топла вода и вкъщи температурата е толкова приятна и мека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Василена
преди 5 месеца
Разбира се, че потреблението на природен газ ще става все по-голямо. Верно,че кризата ни стресна, но не се отказахме от топлината и удобството. Напъват се да ни обясняват, че е по-добре на слънце, ама всичкото е вятър. А пък е и доста мъгливо. До 10 години ще напранят планини от дефектирали панели и перки и ще реват,че са направили грешка. По-екологично гориво от пр.газ на този етап няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още