IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква скорошна сделка за турския газов хъб

Турска делегация трябва да проведе консултации с „Газпром“ в Санкт Петербург

17:31 | 25.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия очаква скоро да постигне споразумение относно планирания хъб за природен газ в Турция, каза вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Bloomberg.

Турска делегация трябва да проведе консултации с руския производител на газ „Газпром“ в Санкт Петербург, коментира Новак по време на посещение в Анкара.

„Сигурен съм, че ще постигнем споразумение в близко бъдеще за практическото изпълнение на този проект“, посочва Новак.

Русия изгражда по-тесни енергийни, политически и икономически връзки с Турция, след като отношенията ѝ с Европейския съюз се влошиха рязко след войната в Украйна.

Миналата година президентът Владимир Путин представи планове за създаване на хъб за търговия с газ в Турция, включително възможността за полагане на повече подводни газопроводи през Черно море. Те могат да се превърнат в основния маршрут на Русия за износ на газ за Европа, каза тогава Путин.

Създаването на електронна платформа за търговия с газ в Турция би могла да бъде първата стъпка към създаването на газов хъб там, обясни Путин през октомври. Кога ще бъде изпълнен проектът обаче не е ясно, като първоначално той предположи, че е въпрос на месеци, а министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар в последните седмици каза, че вероятно ще се случи през 2024 г.

Преговорите бяха в застой след смъртоносните земетресения, ударили Турция през февруари, последвани от избори в страната през май.

Анкара е относително близък съюзник на Москва, докато много западни страни избягват руската търговия след руската инвазия в Украйна. В енергийната индустрия двете страни вече си сътрудничат за изграждането на атомната електроцентрала Akkuyu в Южна Турция с бюджет от около 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още