IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия заделя над 27 млрд. евро за насърчаване на зеления преход в енергетиката

Правителството също така одобри мерки за ускоряване на изграждането на терминали за регазификация на втечнен природен газ

22:31 | 27.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на премиера на Италия Джорджа Мелони одобри план на стойност 27,4 млрд. евро за насърчаване на екологичните инвестиции и облекчаване на разходите за енергия за индустриалния сектор, съобщава Bloomberg.

„Искаме да подкрепим домакинствата и бизнеса, за да ги направим главните герои на един балансиран и реалистичен преход“, заяви министърът на екологичния преход Джилберто Пичето Фратин.

Правителството също така одобри мерки за ускоряване на изграждането на терминали за регазификация на втечнен природен газ (LNG), става ясно още от съобщението на кабинета. Това ще окаже влияние върху проектите в Порто Емпедокле и Джоя Тауро.

Предложеният план следва енергиен пакет от 1,3 млрд. евро, одобрен през септември.

Администрацията на Мелони е изправена пред слаб икономически резултат - централната банка на Италия прогнозира растеж от едва 0,7% за тази година - както и по-високи разходи по заемите и спад в световната търговия. Въпреки че огромният дълг на Италия ограничава нейните възможности, администрацията иска да покаже, че защитава бизнеса и домакинствата и работи за изпълнението на зададените екологични цели.

Миналата седмица централната банка на страната отчете спад в рисковете за финансовата стабилност на Италия. Ведомството добавя, че правителството на премиера Джорджа Мелони трябва да се съсредоточи върху фискалната предпазливост и реформите, насочени към насърчаване на растежа.

През октомври Мелони обяви, че планира разходи от 24 млрд. евро под формата на намаляване на данъците и повишаване на заплатите на служителите в държавния сектор догодина, за да стимулира потреблението и да подкрепи буксуващия растеж въпреки притесненията на инвеститорите за финансите на страната. „Това е бюджет, който смятам за много сериозен, много реалистичен, бюджет, който… съсредоточава ресурси за някои големи приоритети. Първият ни приоритет е да защитим покупателната способност на семействата“, заяви министър-председателят.

Финансовият министър Джанкарло Джорджети нарече бюджета „стабилен“ и изрази увереност, че „след като бъдат прочетени подробностите, ще имаме положително одобрение в Европа и от пазарите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
*Италия заделя над 27 млрд. евро за насърчаване на зеления преход в енергетиката* - До тук добре - такава е линията на Партията и ЦК((ЕК). Но това защо? - *Правителството също така одобри мерки за ускоряване на изграждането на терминали за регазификация на втечнен природен газ*. - Аха, колко съм недосетлив - 27 мррд. за производителите на Зеления хайвер, а терминалите за газ - за да имат енергия да го снасят на светло и топло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още